Během pondělka a v noci na úterý naprší na jihozápadě Moravy, na Českomoravské vrchovině a v Čechách mimo severovýchodu většinou 20 až 60 litrů vody na metr čtvereční za 24 hodin. Během případné bouřky může déšť zesílit a část úhrnu pak může ojediněle spadnout i za kratší dobu. Na západě a jihozápadě Čech začne během noci na úterý déšť slábnout, uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav.

V úterý a v noci na středu opět místy naprší 20 až 60 litrů na metr čtvereční za 24 hodin, při bouřkách ojediněle i za kratší dobu. Oblast nejvydatnějších srážek se posune směrem k severovýchodu.

Výstraha platí až do středy

Výstraha na vysoký stupeň nebezpečí intenzivních dešťů platí od dnešních 14:00 do středečního rána pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Liberecký, Ústecký a Jihomoravský kraj a Vysočinu. Pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj vydali meteorologové výstrahu s nižším stupněm nebezpečí – platí od pondělních 11:00 až po úterní poledne.

Intenzivní deště vystřídají týdny, kdy v Česku nepršelo vůbec. Kvůli vedrům a suchu na řadě míst vznikaly požáry, před kterými meteorologové rovněž varovali. Pondělní výstrahou před intenzivními dešti tak nahradili tu před nebezpečím požárů.