Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kam vyrazit na poslední prázdninové koupání a jakým místům se vyhnout? Velký přehled kvality vody

/
  • Poslední prázdninový víkend je za dveřmi. Kde hygienici koupání doporučují, a kde naopak nikoli?
    28. srpna 2015 ● 10:51

    Prázdniny se chýlí ke konci, Česko se však může těšit alespoň na ten poslední prázdninový víkend, který by měl být teplý a ve velké míře i slunečný. Kam vyrazit v jednotlivých krajích vykoupat se, než teploty klesnou ke dvacítce, a jakým místům se raději vyhnout? Na řadě přírodních koupališť přetrvává dobrá kvalita vody, někde však hygienici stále koupání nedoporučují.

  • 1.

    Praha

    V Praze je už od začátku léta nejkvalitnější voda v Motole, Radotíně a Šárce, naopak čistotu vody v Hostivařské přehradě hodnotí hygienici jen třetím z pěti možných stupňů. Proti předchozímu měření se zlepšila voda v koupališti Džbán, kde její hodnocení změnili z druhého na první, nejlepší stupeň. Koupat by se lidé neměli v rybníku Šeberák, který je pouze zpola napuštěný. Vodu tady hygienici označili na začátku července jako nevhodnou ke koupání a následně ji přestali sledovat.

    Přírodní koupaliště Biotop Radotín
    Autor: ČTK

  • 2.

    Střední Čechy

    Ve středních Čechách platí zákaz koupání v jezeře Ostrá na Nymbursku, vhodná ke koupání není ani lokalita Trhovky na Orlické přehradě a písník Bakov nad Jizerou.

    Kvalita vody na Orlíku se tak tento týden zlepšila ve třech lokalitách: Podskalí, Popelíky a Lavičky. Zatímco do minulého týdne nebylo koupání hygieniky doporučováno ani na těchto místech, nyní je tam kvalita vody lepší. Důvodem může být chladnější počasí, ale například na Slapech se kvalita vody naopak zhoršila. „Na Slapech se zhoršily dvě lokality, Nová Živohošť a Županovice. Je zde zhoršená jakost vody a lidé by se po koupání měli osprchovat,“ uvedla Libuše Polanská z krajské hygienické stanice.

    Orlická přehrada
    Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 3.

    Liberecký kraj

    Spíše zhoršenou vodu mají přehrady, jezera a přírodní koupaliště v Libereckém kraji. Hygienici nadále označují za nevhodné ke koupání koupaliště v Zákupech a Chrastavě. V chrastavském koupališti se po záplavách 2010 objevily bakterie, jež naznačují fekální znečištění. Následkem mohou být vyrážky, zvracení a průjem. Letošní rozbory sice jsou dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém je dlouhodobý, a berou v potaz výsledky i z předchozích let.

    Meteorologové na víkend slibují slunečné počasí s teplotami kolem 30 stupňů Celsia. Relativně teplá zůstává i voda, třeba v Máchově jezeře má 22 stupňů. Hygienici ale doporučují lidem, aby se po koupání v jezeře osprchovali. To samé platí pro nedaleké Hamerské jezero. Mírně zhoršená je kvalita vody v přehradách v Liberci a Jablonci, teplota vody je tam mezi 19 a 21 stupni Celsia.

    Máchovo jezero
    Autor: ČTK

  • 4.

    Ústecký kraj

    V Ústeckém kraji je na tom podobně zatopený lom ve Varžově, kde se ve velkém vyskytují sinice a voda má vysoký obsah chlorofylu.

    Snížená průhlednost vody a vyšší výskyt chlorofylu je také v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku a také v Nechranické přehradě na Chomutovsku. Hygienici doporučují se po koupání v těchto koupalištích osprchovat.

    V dětské části koupaliště v Mikulášovicích na Děčínsku je voda se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, ke koupání ale vhodná je. Na ostatních přírodních koupalištích je kvalita vody i nadále dobrá. Například v Barboře na Teplicku je voda průhledná až do hloubky tří metrů.

  • 5.

    Královéhradecký kraj

    Kvalita vody v nádrži Rozkoš v Královéhradeckém kraji se v uplynulých dnech částečně zlepšila a hygienici tam odvolali zákaz koupání. V nádrži však přetrvá zvýšená koncentrace sinic a chlorofylu.

    Na koupalištích ve volné přírodě v Dachovech na Jičínsku a Dolcích na Trutnovsku je zhoršená jakost vody a u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže. Naopak v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku se jakost vody zlepšila, voda tam je vhodná ke koupání, má pouze sníženou průhlednost. Voda je ke koupání vhodná i v nádržích ve Dvoře Králové nad Labem, v Lanžově na Trutnovsku a v Třebnouševsi na Jičínsku. V Mladých Bukách – Sejfech má voda mírně zhoršené vlastnosti. Na všech umělých koupalištích v kraji byla podle rozborů voda bez závad.

    S posledním srpnovým dnem skončí sezona na koupalištích v Třebechovicích pod Orebem, Lodíně, Miletíně, Milovicích, Sejfech a v Dolní Kalné. O den později zavřou brány koupaliště v Sobotce a v Třebnouševsi. Na neděli 6. září oznámili ukončení provozu v Jičíně, Dolcích, Dvoře Králové, Lanžově a v Trutnově, 11. září ukončí sezonu Jaroměř.

    Vodní nádrž Rozkoš
    Autor: ČTK

  • 6.

    Pardubický kraj

    V Pardubickém kraji se sinice přemnožily v rybníku Rosnička na Svitavsku, koupání je tam zakázáno. Mírně se zhoršila kvalita vody v přehradě Pastviny na Orlickoústecku. Je tam snížená průhlednost vody, dosahuje 0,8 metru. Po koupání je vhodné se osprchovat. Zatím uspokojivá je situace v přehradní nádrži Seč na Chrudimsku, kde se voda často kazí. Hygienici sice zaznamenali trvale zvýšený výskyt sinic, ale koupání to nebrání. Bez připomínek zůstávají oblíbené písníky u Mělic a Březhradu na Pardubicku, čistá je i přehrada Březina na Svitavsku.

  • 7.

    Jižní Čechy

    Horší nebo špatnou kvalitu vykazují téměř všechna sledovaná koupaliště v jižních Čechách. Nevhodný ke koupání je Staňkovský rybník a Vojníkov u orlické nádrže.

    Nejlepší voda pro koupání na jihu Čech je na lipenské pláži. Zatímco na většině sledovaných koupališť v Jihočeském kraji voda vykazuje vesměs horší a špatnou kvalitu, výjimku tvoří pláž v Lipně nad Vltavou. Voda v tamní části nádrže je vhodná ke koupání, hygienici jí dali nejvyšší možné hodnocení. Na pětistupňové škále hygienici lokalitu u pláže v Lipně ohodnotili jedničkou. Ostatní sledovaná místa se však této kvalitě neblíží.

    Lipno v Horní Plané
    Autor: ČTK

  • 8.

    Plzeňský kraj

    V Plzeňském kraji zakázali hygienici kvůli sinicím koupání v rybníku Hnačov, voda není vhodná ke koupání ani v rybníku Valcha a kvůli fekálnímu znečištění v plzeňském koupacím jezírku u přehrady České údolí.

    Zhoršená jakost vody je v oblasti Radost u přehrady Hracholusky, kvalitní vodu mají sledovaná koupaliště na Tachovsku, Rokycansku i Domažlicku. V Plzni je v některých rybnících podle hygieniků snížená průhlednost vody, zdravotní rizika to ale pro plavce nepředstavuje.

    „Bolevecký rybník může o nadcházející tropické periodě nabídnout i závěrem léta, kdy většinu jiných lokalit sužují sinicové vodní květy, velmi dobrou kvalitu vody. Průhlednost vody se pohybuje při hranici čtyř metrů, což zajišťuje výjimečný požitek při plavání, koupání i třeba při procházení se po břehu,“ popsal podmínky v největším rybníku plzeňské rybniční soustavy hydrobiolog Jindřich Duras.

    Bolevecký rybník v Plzni
    Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka

  • 9.

    Karlovarský kraj

    Zhoršená kvalita vody je také na většině koupališť v Karlovarském kraji. Zákaz koupání kvůli přemnožení sinic platí ve Velkém rybníku u Hroznětína, problémy má i největší koupaliště v kraji Michal u Sokolova, kde koupání brání pravděpodobný výskyt cerkárií.

    Podle měření z minulých týdnů se drží dobrá kvalita vody na koupališti Lido u Mariánských Lázní. Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi je na koupališti Dřenice u Jesenice na Chebsku. Stejná situace je na Jesenici také u kempu Rybářská bašta.

  • 10.

    Vysočina

    Na Vysočině nechali hygienici v platnosti zákaz koupání u přehrady Sedlice na Pelhřimovsku a u rybníka Sykovec na Žďársku. V Sedlici se sice voda po deštích trochu pročistila, ale hrozí tam riziko uvolňování toxinů ze sinic.

    Naopak žádné výhrady nemají hygienici k pěti vodním plochám. Mezi ně patří rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku, v okrese Pelhřimov lom u Horní Cerekve a přehrada Trnávka a na Žďársku koupací biotop ve westernovém městečku Šiklův mlýn.

    Jen mírné znečištění vykazuje voda v dalších sedmi kontrolovaných nádržích na Vysočině. Toto hodnocení se týká rybníků Řeka a Ředkovec na Havlíčkobrodsku, rybníka Černý na Jihlavsku, nádrže Pilská a Velkého Dářka u Žďáru nad Sázavou, stejně jako rouchovanského koupaliště Stejskal a dalešické přehrady.

  • 11.

    Moravskoslezský kraj

    Kvůli cerkáriím, které mohou vyvolat zarudnutí kůže, vyrážku a intenzivní svědění, není vhodná ke koupání nádrž Brušperk v Moravskoslezském kraji. Rizikové je pro některé lidi i koupání v rybníku Bohušov na Bruntálsku, kde se po přechodném zlepšení opět objevily toxické sinice.

    Hygienici v tomto týdnu odebrali jedny z posledních letošních vzorků vody na sledovaných přírodních vodních plochách. Kontrolovali nádrž Budišov nad Budišovkou a Stříbrné jezero na Opavsku, tři místa na Těrlické přehradě na Karvinsku a Slezskou Hartu a rybníky Bohušov, Tvrdkov a Edrovice na Bruntálsku. „S výjimkou rybníka Bohušov je kvalita vody ve všech jmenovaných nádržích vyhovující,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

    Eliška při koupání ve štěrkovně v Hlučíně v Moravskloslezském kraji
    Autor: Foto Blesk - Jiří Krušina

  • 12.

    Zlínský kraj

    Ve Zlínském kraji stále platí zákaz koupání ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel kvůli vysokému obsahu sinic a chlorofylu. Na kvalitě vody na Pahrbku se kromě srpnových veder podepsalo i to, že voda ve slepém rameni stojí a je tam mnoho nánosů.

    Minimální množství sinic a chlorofylu hygienici naopak tento týden zjistili v Luhačovické přehradě a také v přehradě Bystřička. Voda je tam ke koupání vhodná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů. Ostatní přírodní koupaliště v kraji mají vodu zcela v pořádku. Platí to pro přehradu Horní Bečva, štěrkoviště v Novém Hrozenkově, vodní nádrž Všemina, Štěrkáč v Otrokovicích a přírodní koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi. Lidé tak mohou o nadcházejícím víkendu s výjimkou Pahrbku bez obav vyrazit na všechna ostatní zmíněná přírodní koupaliště.

  • 13.

    Jihomoravský kraj

    Vodu vhodnou ke koupání mají všechna přírodní koupaliště v Jihomoravském kraji. Situace se zlepšila i na Vranovské přehradě v oblasti Bítov, Kopaninky, kde v půli srpna hygienici koupání nedoporučovali. Vranovská přehrada však má nadále zhoršenou kvalitu vody. Lidem by ale neměla způsobit problémy. „Pouze citliví jedinci by mohli mít vyrážku, zánět spojivek a při delším pobytu ve vodě nebo při jejím požívání v krajních případech i zažívací potíže,“ uvedl ředitel odboru hygieny obecné a komunální Miroslav Staněk.

    Vranovská přehrada
    Autor: Archiv Blesku

  • 14.

    Olomoucký kraj

    O slibovaném teplém víkendu se mohou lidé bez obav zajít vykoupat do jezer Poděbrady u Olomouce i Plumlovské nádrže u Prostějova. Podle hygieniků je zde voda i na sklonku letních prázdnin čistá. „Je to tím, že živnost vody ve štěrkopískovém jezeře Poděbrady je poměrně malá a nejsou dány předpoklady pro to, aby zde došlo k růstu a množení sinic. Je to situace, kterou máme po léta ověřenou, že jde o nádrž, která nárůst počtu sinic neumožňuje,“ uvedl Karel Freudmann z olomoucké hygienické stanice.

    Koupání se psem v přírodním koupališti Poděbrady
    Autor: ČTK

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy