V neděli se podle předpovědi počasí očekává jasno, nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 35 °C. 31. srpen, tedy pondělí, bude podle Českého hydrometeorologického ústavu jedním z nejteplejších dní, bude až 36 °C.  

Naštěstí se na území Prahy nachází zhruba 40 veřejných koupališť, plaveckých bazénů a aquaparků, ve kterých se mohou zájemci trochu zchladit. V rozpálených budovách a na žhnoucích ulicích bude pro řadu lidí k nevydržení. 

Pražský dopravní podnik (DPP) na svém webu zveřejnil návod i mapu, jak se k vodě rychle dostat veřejnou městskou dopravou. 

I v centru lze najít osvěžení 

Nejmenší výběr mají Pražané, kteří se budou pohybovat v centru města. Ani tady ale není vše ztraceno. „V okolí náměstí Republiky najdete například plavecký bazén ve Sportcentru YMCA, nacházející se několik minut cesty pěšky od metra Náměstí Republiky. Nedaleko od něj jsou Lázně a bazén Axa. Na Vinohradech je přístupný bazén Sokol Královské Vinohrady,“ uvádí DPP. 

Lepší situaci mají obyvatelé severní části Prahy. K většině koupališť se dostanou návaznými spoji od metra C. „Koupaliště Na Stírce je nedaleko stanice metra Kobylisy či zastávek tramvaje číslo 3, 10 a 17. Ke Stírce má denně otevřeno do 20.00 hodin. Od metra Letňany se snadno dostanete autobusy číslo 140, 158 a 195 také k letnímu koupališti Avia Čakovice,“ radí dopravní podnik. 

Přírodní dary 

Pokud preferujete koupání v přírodních vodních nádržích, jeďte na východ Prahy, mají tam hned dvě. „Řekou Rokytka je napájený Počernický rybník, má travnaté pláže a patří mezi nejméně navštěvovaná místa ke koupání v metropoli. Dostanete se k němu autobusem číslo 263 (zastávka Nad Rybníkem) od stanice metra Depo Hostivař. Oblíbená je také Hostivařská přehrada. Je dostupná autobusem číslo 181 (zastávka Selská) z metra Opatov,“ popisuje web.

Přírodní koupaliště ale lze nalézt například i na jihu Prahy. Doplňují je rovněž kryté bazény. Koupaliště Šeberák nabízí písčito-travnatou pláž, sprchy, šatny a WC. Potěší i občerstvení a restaurace.

„Rybník v Kunraticích je snadno dostupný ze zastávky Šeberák autobusy číslo 165 (jede od metra Opatov) a číslo 193 od metra Chodov,“ uvádí DPP. Jak napovídá i název, milovníky čisté vody nadchne koupaliště Biotop Radotín. Dostanou se na něj z autobusové zastávky Otínská. Na tu jedou spoje 244, 309, 313, S7. Z krytých bazénů mohou zájemci zajít do Zeleného pruhu či na nový plavecký areál Jedenáctka.

Šárka

Spíše západním směrem se táhne Šárecké údolí, které nabízí hned dvě koupaliště. „Hromadnou dopravou je lépe dostupná vodní nádrž Džbán. Dostanete se k ní ze zastávky autobusu číslo 142 Nové Vokovice či tramvaje číslo 26 Nad Džbánem, v dochozí vzdálenosti je i nová stanice metra Nádraží Veleslavín. Hlouběji v údolí je ukryté koupaliště Divoká Šárka, dostupné asi půlhodinovou procházkou ze zastávky Divoká Šárka,“ vysvětluje v návodu dopravní podnik.  

Zvětšená mapička od DPP se vám uloží po kliknutí ZDE: 

Koupaliště Praha
Autor: DPP