Letošní léto se zapíše do historie jako mimořádně horké a zároveň extrémně suché. Tropy však v Česku vystřídalo ochlazení. Sociální sítě začaly plnit v úterý v podvečer a večer jeho první známky – záběry deště, silného větru i lokálních bouřek. Třeba jako na videu níže.

I letošní první školní den byl tropický, rekordy pro dnešní den se přepisovaly na 134 ze 137 stanic, které sledují počasí přes 30 let. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu uvedl, že nejtepleji bylo v Javorníku na Jesenicku, kde rtuť teploměru vystoupila na 36,3 stupně Celsia.

Teplota vzduchu byla v úterý většinou mezi 31 až 35 °C. Na 87 stanicích ze 137 byly překonány i rekordní hodnoty pro měsíc září.

Další z letošních vln veder tím ale skončila. Do republiky od západu zamířila studená fronta, nesoucí bouřky a citelné ochlazení. Teploty se budou ve středu pohybovat jen kolem 20 stupňů.

1. září 2015, stav ve 23:10. Do Česka se ze západu přihnal déšť a bouřky
Autor: Reprofoto radar.meteopress.cz

Předpověď na středu:

Zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky, na jihozápadě Čech a na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy občasný déšť. V Čechách během dne od západu částečné zmenšování oblačnosti. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s bude slábnout. Tlaková tendence: slabý vzestup, postupně setrvalý stav.