Lijáky provázející ničivý živel dorazily k východnímu pobřeží Spojených států, podle nejnovějších poznatků se ale nenaplní obavy, že hurikán vážně ohrozí východoamerické pobřeží, uvedlo dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

"Předpovědní modely dále ukazují na trasu (hurikánu) daleko od východního pobřeží Spojených států a hrozba přímých dopadů bouře Joaquin v Jižní a Severní Karolíně a dalších státech se snižuje," uvádí NHC. Ředitel střediska Rick Knabb ale podle agentury Reuters dopoledne řekl, že hurikán i tak v některých místech způsobí "velmi špatné počasí".

Kolem poledne místního času (večer SELČ) policie ve Virginii hlásila, že zaznamenala více než stovku havárií a dalších problémů, které řidičům způsobily silné deště. Ve státě Severní Karolína, kde začaly hrozit i povodně, zahynul podle policie dvaasedmdesátiletý muž, na jehož auto spadl strom.

Guvernéři států New Jersey, Virginie, Severní a Jižní Karolína a Maryland preventivně vyhlásili mimořádný stav a zmobilizovali národní gardu. "Zdůrazňuji, že hovoříme o riziku silných záplav, které mohou náš stát postihnout," varoval guvernér Severní Karolíny Patrick McCrory.

Záchranáři mají obavy o 33člennou posádku nákladní lodě El Faro. Plavidlo o délce 224 metrů se ve východní části Baham dostalo do potíží a pobřežní hlídka po něm zatím neúspěšně pátrá. Loď byla na cestě z Floridy do Portorika. Posádka podle úřadů hlásila, že loď ztratila pohon a začala se naklánět. Nabrala i vodu, ale to už námořníci údajně dostali pod kontrolu. Záchranáři ale s lodí nemají už delší dobu spojení, uvedla agentura AP.

Joaquin se stal na své pomalé cestě Atlantickým oceánem bouří s větrem o síle 215 kilometrů v hodině, což z něj učinilo na pětibodové škále učinilo hurikán čtvrtého stupně. Tak silné hurikány už představují velké nebezpečí pro obydlené oblasti, neboť mohou vážně poškodit střechu a zdi. Panovaly obavy, že se živel dnes prudce obrátí přímo směrem k USA. Podle NHC ale nakonec nad Atlantikem míří jinam a navíc postupně slábne. Ohrozit by mohl v příštích dnech Bermudy.

Filmové záběry z Bahamských ostrovů Acklins a Long Island zachycovaly zaplavené silnice a mořské vlny, jak narážejí do zdí přilehlých domů. Školy a úřady byly zavřené, hrozí další vážné povodně. Oběti zatím nejsou hlášeny.

Fotogalerie
12 fotografií