Pravidelná meteorologická měření na pražské klementinské hvězdárně byla zahájena v roce 1752. Nebyla to však první přístrojová měření v českých zemích. Éra instrumentálního pozorování začala o čtyřicet až padesát let dříve, uvádí na svých stránkách ČHMÚ.

Takhle jste si teplé listopadové počasí užívali vy:

#canon_official #canon #canon_photos #fotíme #listopad #cesta #v #lese #zas #se #válím #v #listí #czech #czechgirl

Fotka zveřejněná uživatelem Janča FiLou (@jancicacek),Pro 2, 2015 v 1:28 PST

#redhair#třebíč#byloteplo#listopad#longhair#sun#

Fotka zveřejněná uživatelem Hája Neumanová (@haja_neumanova),Pro 1, 2015 v 11:15 PST

Často se však nejednalo o systematická pozorování a záznamy o nich se dochovaly pouze v soukromé korespondenci, v kalendářích či farních kronikách. Rovněž samotná klementinská měření teploty a tlaku vzduchu jsou do roku 1774 značně neúplná. Za počátek klementinské řady se považuje rok 1775.

Nejteplejším dnem byl 10. listopad a nejchladnějším 24. listopad. Hlavně v první polovině listopadu se teploměr často vyšplhal přes dvacet stupňů. Po dlouhém období sucha i dost pršelo. „Z hlediska celkového úhrnu srážek spadlo v celorepublikovém průměru kolem 170 procent dlouhodobého průměru, takže listopad 2015 se zařadil mezi srážkově nadnormální měsíce,“ uvedl Racko.

Zajímavý je podle něj fakt, že tři čtvrtiny všech srážek spadly v průběhu pouhých pěti dnů, a to: 15., 19., 20., 29. a 30. listopadu.

Zatím meteorologové vycházejí z předběžných údajů, podrobnější klimatologické zhodnocení letošního listopadu zveřejní v nejbližších dnech.