Zhruba pětikilometrový úsek silnice mezi Výsluním a Rusou musel být ve středu večer uzavřen. Řidičům tam totiž komplikovala situaci takzvaná „bílá tma“. Během čtvrtečního dne už po ní podle serveru E-chomutovsko.cz řidiči už mohli jezdit.

Silničáři cestu protahovali a vyprošťovali auta, která zůstala uvězněná pod sněhem. Přesto ale ve vyšších polohách zůstával na vozovce uježděný nebo rozbředlý sníh.

K opatrnosti nadále vyzývají i silničáři v Jizerských horách a Krkonoších, kde je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V nížinách jsou vozovky po chemickém ošetření převážně mokré, hlavní tah z Liberce do Prahy přes Turnov může podle silničářů ale namrzat.

V Krkonoších navíc horská služba vyhlásila nejnižší stupeň lavinového nebezpečí a správa tamního národního parku varovala před pádem stromů a větví, které zatěžuje sníh.

Podle lavinového specialisty Pavla Cingra sníh padal za silného větru a na závětrných stranách je tak větší množství sněhu. Návštěvníci hor by měli být opatrní při pohybu lesem a měli by sledovat situaci v korunách stromů pokrytých sněhem.

Sníh pokryl také vozovky v Jihočeském a Plzeňském kraji, na Šumavě připadlo až 20 centimetrů sněhu. Všechny komunikace v regionech jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné. Počasí zaměstnalo i hasiče, kteří na jihu Čech vyjížděli kvůli silnému větru. Například na Lipensku odstraňovali asi 40 spadlých stromů.

O víkendu se vrátí mráz 

Už v noci na pátek rtuť teploměru nestoupne nad bod mrazu a meteorologové varují před možnou tvorbou náledí. Přes den pak bude oblačno až zataženo, přechodně polojasno.

Na většině území nás čeká občasné sněžení, na Šumavě ale může být trvalejší s tvorbou sněhových jazyků a závějí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -1 až +3 °C. Na jihovýchodě můžou vystoupat až na +5 °C. Na horách klesnou na -4 °C. 

I v noci na sobotu se může tvořit ojediněle náledí. První víkendový den bude ve znamení převážně oblačné oblohy s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Během dne jich ale bude ubývat a postupně místy vysvitne i sluníčko. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí -4 až 0 °C a od severozápadu se bude ochlazovat. V noci se mohou teploty ojediněle dostat až na -14°C.

V neděli bude převážně oblačno, přechodně místy polojasno. Objevit by se mělo i ojedinělé sněžení nebo sněhové přeháňky. Rtuť teploměrů se bude pohybovat mezi 6 až -2°C.

Fotogalerie
13 fotografií