V sobotu bude přes Německo proudit studená fronta, která bude večer a v noci na neděli přecházet přes Českou republiku směrem k východu. „V sobotu a v noci na neděli bude vát čerstvý jihozápadní vítr, který na horách na severu a severovýchodě Čech bude v nárazech dosahovat ojediněle i kolem 30 metrů za sekundu, tedy 110 kilometrů za hodinu,“ uvedl ČHMÚ. Meteorologové proto doporučují lidem omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií hor.

Vítr přináší zimní bouře Gertruda

Právě kvůli ní zůstaly tisíce lidí na severu Británie bez elektrického proudu, do mnoha oblastí přinesla sníh či déšť. Vichřici provázejí navíc poryvy větru o rychlosti překračující 160 kilometrů za hodinu, které pocítili obyvatelé Shetlandských ostrovů, informovala agentura AP.

Bez elektrické energie je asi 10 000 domácností. Narušena je železniční a námořní doprava. Do východoanglického přístavu Hull se kvůli silnému větru a vysokým vlnám nepodařilo doplout trajektu z Rotterdamu, který musel zůstat na volném moři.

Přijde slunečný víkend

V sobotu nás tedy čeká skoro jasno až polojasno. Zejména na východě území bude až zataženo nízkou oblačností. Odpoledne začne od severozápadu přibývat frontální oblačnost, která později na většině území způsobí déšť. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí od 8 do 12 °C. Na Moravě a ve Slezsku při nízké oblačnosti kolem 6 °C. Jihovýchodní vítr by v průběhu dne mohl dosahovat například v Čechách rychlosti až 20 m/s. Na hřebenech hor by mohl být i silnější. Neděle už bude ve znamení zatažené oblohy s místy vydatným deštěm. V místech nad 800 m by mohl přechodně padat i sníh. Nejvyšší denní teploty vystoupají až na 9 °C. Vát bude čerstvý západní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s nebo místy s nárazy 15 až 20 m/s. Na hřebenech hor bude dosahovat rychlosti až 30 m/s.

Od pondělí začne zase padat sníh

 

I v pondělí bude zataženo s deštěm. Na severu a severovýchodě by v místech nad 600 m mělo opět sněžit. Během dne ale budou od západu srážky ustávat a oblačnost by se měla protrhávat. Rtuť teploměru by měla vystoupat až ke 13 °C. Na východě se dočkají ale jen 7 °C. Bude vát čerstvý západní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s nebo místy s nárazy 15 až 20 m/s. Na horách meteorologové předpovídají jeho rychlost stále kolem 25 m/s.

 

V úterý bude převážně oblačno, ojediněle, od severozápadu místy přeháňky. Na severu postupně nad 1000 m budou srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.

 

S koncem první poloviny týdne klesnou maximální denní teploty na 5 až 9 °C. Mělo by být oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nad 1000 m, později nad 600 m srážky sněhové. I rychlost větru by se měla snížit. Vát by měl mírný jihozápadní až západní o rychlosti 3 až 7 m/s nebo místy s nárazy kolem 15 m/s.

 

Ve vyšších polohách by od pondělí měl opět padat sníh:
Fotogalerie
23 fotografií