„Ve čtvrtek k nám přechodně zavítá zimní počasí. Už v noci na čtvrtek se za proměnlivé oblačnosti budou místy vyskytovat sněhové přeháňky, v nížinách i smíšené. Při teplotách kolem 0 °C se může vytvářet sněhový poprašek nebo náledí a zmrazky,“ informoval už ve středu Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na některých místech mohou mít řidiči problémy.
Autor: ČTK

„Během čtvrtečního dne bude postupně od západu srážek přibývat, v polohách nad 400 až 500 m se bude jednat pouze o sněžení. Nejintenzivnější sněžení očekáváme ve čtvrtek večer v oblasti Šumavy a v noci na pátek ještě na horách na severu a severovýchodě,“ dodal.

Na některých místech už ve čtvrtek dopoledne skutečně chumelí. Například v Libereckém kraji se už ráno objevovaly sněhové přeháňky. Sníh komplikuje dopravu na Žďársku, kde na vedlejších tazích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Pelhřimovsku padá sníh s deštěm. V noci na čtvrtek slabě sněžilo také v Královéhradeckém kraji, kde místy klesaly teploty pod bod mrazu.
Silnice i chodníky mohou být místy kluzké, řidiči a chodci by proto měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
Autor: Blesk/Robert Klejch

Které oblasti Česka náhle pokryje sníh?

Na horách má podle meteorologů připadnout až 20 centimetrů sněhu. „Za 24 hodin by do půlnoci ze čtvrtka na pátek mohlo na Šumavě připadnout 10 až 20 cm, v Krušných horách, v Jizerských horách, Krkonoších a v Orlických horách 5 až 15 cm prašanu. Při mírném a čerstvém větru se tak v horských oblastech Čech mohou vytvářet sněhové jazyky,“ uvedl Šimandl s tím, že sněhová pokrývka se ale nebude tvořit jen na horách. „Ve vyšších polohách může napadnout od poprašku až po 10 cm na Karlovarsku. Ve středních polohách to bude místy jen poprašek nebo jednotky cm,“ řekl.

Podle aktuální předpovědi ČHMÚ by mělo odpoledne a večer v Čechách od západu sněžit na většině území, v polohách pod 400 metrů to budou srážky smíšené nebo dešťové. Na Moravě a ve Slezsku budou srážky spíše ojedinělé. Denní maxima se budou pohybovat mezi 2 až 6 stupni, na horách kolem -2 stupňů. 

Podívejte se, jak zatím letos kouzlila zima v Česku i ve světě:

Fotogalerie
26 fotografií