„Sněžení provázel silný vítr, takže na závětrných svazích jsou místa, kde je nový sníh uložen na starém, zmrzlém podkladu v silnější vrstvě. V těchto místech se vytvořily jednotlivé nestabilní desky, k jejichž uvolnění může dojít zejména při dodatečném zatížení,“ uvedl Tejnský na stránkách jesenické horské služby. Na horách nyní leží v nejvyšších místech až 60 centimetrů sněhu, popsal dispečer.

První stupeň lavinového nebezpečí vyhlásila jesenická horská služba v polovině ledna, druhý stupeň z pětibodové škály je dosud nejvyšší během této zimní sezony. Důvodem je i poměrně málo sněhu, který na horách během zimy napadl.

V minulých letech jesenická horská služba vyhlašovala během sezony i několikrát třetí stupeň lavinového nebezpečí, naposledy tomu bylo loni na začátku dubna, kdy napadlo během několika dní až 30 centimetrů nového sněhu. Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, tedy druhý nejvyšší, je v Jeseníkách ojedinělý. Vyhlášen byl naposledy v únoru před čtyřmi lety.

Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí. V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého kotle, Červené hory a Králického Sněžníku, leží na nich celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Nedávno bohužel lavina v Alpách pohřbila 5 českých skialpinistů:

Fotogalerie
8 fotografií