Průzračná obloha a dobrá viditelnost souvisí s vlhkostí v atmosféře, vysvětlil Blesk.cz Petr Dvořák, tiskový mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu. „Dnes v noci byl relativně suchý vzduch, a tak se stává, že obloha je průzračnější a vy tak můžete vidět i slabší hvězdy, které jindy díky vlhčímu vzduchu neuvidíte,“ vysvětlil Dvořák.

Světlejší noc zaznamenali především lidé, kteří bydlí mimo velká města a pohled na oblohu jim tak nekazí světelný smog. „Venčil jsem v jednu ráno psa, protože nám před domem nesvítí ani lampy, běžně musím mít baterku, abych vůbec našel chodník... Dnes v noci ale byla úžasná viditelnost, že šly dokonce přečíst i nápisy na autech na parkovišti,“ napsal Blesku David ze středních Čech.

V tuto chvíli k nám proudí suchý vzduch z jižních částí Evropy, a dokonce až z Afriky. Díky tomu jsou nejen vyšší teploty, ale také můžeme vidět na vzdálenosti 50–70 kilometrů daleko, což u nás není obvyklé. „Například aktuálně je na letišti Václava Havla dohlednost 60 kilometrů, stejně jako po celé republice,“ doplnil Dvořák.

Se suchým vzduchem souvisí i neobvykle vysoké teploty tento den. Meteorogolové předpokládají, že v pondělí zřejmě padnou teplotní rekordy. v úterý teplota opět poklesne, ale v tomto období to není nic neobvyklého. Zároveň fouká silný, čerstvý vítr, ale podle odborníků ještě nedosahuje síly orkánu.

Tání a teplé počasí zvedlo i hladiny řek, dnes už ale bylo varování před povodňovou aktivitou zrušeno.

Fotogalerie
17 fotografií