Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vyrážíte na hory? Nabízíme přehled nejlepších běžkařských tratí

/
  • Máte rádi běžky? Máme pro vás tipy na nejlepší běžecké tratě v ČR.
    4. března 2016 ● 15:50

    Jakkoli to vypadá, že počasí lyžařům moc nepřeje, sněhové podmínky na horách jsou stále ještě příznivé. A sezóna ještě nekončí. Pro ty z vás, kdo dávají přednost běžecké stopě před sjížděním svahů, máme tipy na ty nejlepší běžkařské tratě.

  • 1.

    Jak to vypadá na horách?

    Nový sníh v posledních dnech oživil provoz v části lyžařských středisek v Česku. Na výše položených místech lyžaře čeká až metr sněhu. Řada areálů ale bojuje s teplotami nad nulou a odtáváním sněhu, takže některá lyžařská centra mají omezený provoz. O víkendu na horách nějaký sníh přibude, někde bude padat sníh s deštěm. Ale sezóna ještě nekončí.

     

    Pokud jedete na hory a berete s sebou běžky, nezapomeňte si na mobilní telefon. Je to dobrá pojistka pro rychlou změnu počasí, nebo pokud byste se ztratili. Nezapomeňte také přátelům říct, kam jedete. Máme pro vás tipy na dobré lyžařské tratě na našich horách.

    Některá lyžařská centra mají omezený provoz.
    Autor: ČTK

  • 2.

    Beskydy: Pustevny, Radegast a Martiňák

    Pustevny jsou nejenom top lyžařská, ale i turistická lokalita v Beskydech. Spatříte zde nádherné dřevěné stavby od architekta Dušana Jurkoviče Maměnku a Libušín, v dosahu je rozhledna Cyrilka, socha Radegasta či vrchol Radhoště s nádhernou dřevěnou kaplí sv. Cyrila a Metoděje.

     

    Asi nejlépe upravovanou tratí v Beskydech je trasa z Pusteven na Martiňák a zpět. Trať dlouhá 16 kilometrů je vedena po dostatečně široké a upravované svážnici po rovině nebo mírně z kopce a zpět pak stále mírně do kopce nebo po rovině. Jedinou výjimkou jsou dva prudší sjezdy na začátku trasy, které budete na konci muset zase vyšlapat. Kromě této trasy nabízí okolí Pusteven i krásnou 8 km dlouhou vrcholovou trať na Radhošť a zpět.

    Radhošť
    Autor: Jarda Koutný

  • 3.

    Cesta po hřebenech Orlických hor

    Už 95 let protíná celý hlavní hřeben Orlických hor Jiráskova horská cesta.
    Její celková trasa vede z Broumova do Litomyšle a měří téměř 170 kilometrů.
    Hlavní část trasy však nalezneme v srdci Orlických hor.

     

    Doporučujeme především úsek z Masarykovy chaty na Šerlichu přes nejvyšší vrch Orlických hor Velkou Deštnou až k prvorepublikové vojenské pevnosti Hanička. Trať měří 21 kilometrů a její profil je tvořen zejména dlouhými pasážemi klesání, takže je vhodná i pro příležitostné běžkaře-turisty.

    Orlické hory
    Autor: Zdroj: Mapy.cz

  • 4.

    Dlouhé stráně: Nejkrásnější výhledy na vrcholy Jeseníků

    Také nejvyšší pohoří Moravy protíná dobře upravovaná běžkařská magistrála. Pro milovníky skvělého výhledu a běžkařských výletů bez náročných stoupání však doporučujeme tratě v blízkosti nádrže Dlouhé Stráně a zvláště pak okruh Mravenečník. Do stop tohoto okruhu se mohou zájemci z řad běžkařů nechat vyvézt lanovkou ze Skiareálu Kouty.


    Ideální sněhové podmínky pro běžecké tratě zajišťuje nadmořská výška 1330 metrů. Okruh Mravenečník je úžasným zážitkem pro všechny běžkaře, protože přináší nejen unikátní výhledy po vrcholech Jeseníků, ale nabízí i pohledy do příkrých a táhlých údolí. Je také napojen na ostatní běžecké trasy v Hrubém Jeseníku. Trasa v délce 15 kilometrů vede kolem vodní nádrže Dlouhé Stráně a podél vrcholů Vřesník, Homole a Mravenečník a má středně náročné převýšení.

    Jeseníky
    Autor: ČTK

  • 5.

    Jizerské hory: Tratě slavné Jizerské padesátky

    Lyžařský běžecký areál známý jako Jizerská lyžařská magistrála poskytuje dnes již 170 kilometrů strojově upravovaných tras, kterými můžete procestovat na běžkách celé Jizerské hory. Centrální část Jizerských hor má charakter náhorní plošiny, a proto běžecké tratě nejsou náročné a zvládnou je i začínající běžkaři a děti. Výhodou je i více výchozích míst, z nichž se můžete na tuto trasu vydat.

     

    Tradičním startem je Bedřichov, můžete ale začít i z osady Jizerka, z Polubného nebo z Josefova Dolu. Také tras na výběr je mnoho. Pro zdatnější lyžaře doporučujeme zkrácenou verzi slavné Jizerské padesátky, která měří 35 km. Start a cíl je tradičně v Bedřichově, odkud jedete přes Kristiánov na Smědavu, ze které se vracíte zpět přes Hřebínek a Olivetskou horu. Trať je poměrně náročná, profil přináší nejedno stoupání, avšak její zdolání opravdu stojí za to.

    Jizerka
    Autor: Zdroj: Mapy.cz

  • 6.

    Sportovní zážitek na Horní Mísečkách

    Naše nejvyšší hory zdobí stovky kilometrů běžkařských tratí v čele s Krkonošskou magistrálou. Zdatní běžkaři by si neměli nechat ujít sportovní zážitek v podobě perfektně upravených běžeckých tratí pro klasiku i bruslení v
    běžeckém areálu na Horních Mísečkách.

     

    Výchozím místem pro běžkaře je běžecký stadion, odkud můžete vyrazit na různě dlouhé okruhy s poměrně náročným profilem. Pro lyžařské nadšence doporučujeme nejdelší závodní okruh na 10 kilometrů, který vede přes Janovu cestu a zpět kolem Mechovince na Harrachovu skálu. Narazit také můžete na vyznačení sáňkařských drah. Takže se nebojte technologií, když vám zpříjemní zážitek.

    Krkonoše
    Autor: ČTK

  • 7.

    Šumava: Ve stopě Kateřiny Neumannové

    Horské středisko Churáňov/Zadov poskytuje všem milovníkům lyžování ideální zázemí služeb a dobré dopravní spojení autem či autobusem, a je proto ideálním výchozím místem pro lyžařské výlety, při nichž můžete dojet až na Kvildu, Modravu či třeba prameny Vltavy. Stopy se táhnou po zasněžených pastvinách i hlubokými smrkovými lesy a nadílkou romantiky si jen tak s ničím nezadají.

     

    Celodenní výlet ze Zadova na Kvildu v bílé stopě pak patří ke klasice běžeckého lyžování na Šumavě. Trasa začíná u zadovského stadionu, kde se konal Světový pohár v běžeckém lyžování, a trasa vede centrální a nejvyšší částí šumavských plání, kde často trénovala česká běžecká superstar Kateřina Neumannová. Krásná trasa vedoucí přes Jezerní slatě, Kvildu, Filipovu Huť a Horskou Kvildu měří 24 kilometrů a dá se označit jako středně náročná, bez výraznějšího převýšení.

    Zadov
    Autor: Zdroj: Mapy.cz

  • 8.

    Vysočina: Na stadionu spolu s reprezentanty

    Prověřte si areály na Vysočině, ještě než se tam vydáte, hlavně otevírací dobu a výši vstupného. Vysočina se díky svému mírnému profilu řadí mezi seznam nejlepších míst pro běžkaře. Mekkou lyžování pak je zejména Vysočina aréna - stadion v blízkosti Nového Města na Moravě spolu s tratěmi v lese Ochoza, kde se konají pravidelně závody Světového poháru v běžeckém lyžování a v roce 2013 se zde uskutečnilo dokonce MS v biatlonu.

     

    Můžete si tak vyzkoušet tratě, kde se prohání největší esa běžeckého lyžování i biatlonu včetně našich reprezentantů Ondřeje Moravce či Gabriely Soukalové. A je již zcela na vás, jestli zvolíte krátký či dlouhý okruh v lesích okolo stadionu.

    Vysočina (ilustrační foto)
    Autor: ČTK


    Vlekaři v Jeseníkách zasněžili svahy. „Brutální oteplení“ jim vzalo statisíce

    Jeseníky: ráj na zemi pro lyžaře i běžkaře 

    Lyžování i turistika v okolí Praděda - okuste Jeseníky

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy