Pálení čarodějnic letos zahájí sezónu také ve Žlutých lázních na břehu Vltavy. Součástí bude i koncert královny české country Věry Martinové, uvedlo ve středu vedení areálu na tiskové konferenci.

Letos bude kromě půjčoven sportovního vybavení, například kol či šlapadel, nově k dispozici také speciální „barbar“ fitness pro cvičení s přírodním náčiním, kde budou i organizované tréninky. Celý areál se také před sezónou mění z různobarevného nátěru na přírodně bílý, evokovat má přímořskou atmosféru Provence.

Na koupališti Džbán bylo první letošní akcí velikonoční Hledání vajíček. Na Stírce začne program v 15:00, kromě tradičního ohně a opékání buřtů je v plánu i dětská diskotéka či výtvarná dílna. O den později, 1. května, zahájí sezónu koupaliště v Divoké Šárce nebo na Petynce v Praze 6.

O dva týdny později se slavnostně otevře koupací biotop v Radotíně. V tomto druhou sezónu otevřeném přírodním koupališti se o čistotu vody nestará chlor ani jiné chemikálie, ale vodní rostliny a přírodní ekosystémy ve filtračních lagunách. Jeho vybudování vyšlo na 64 milionů korun.

Nové koupaliště bez chlóru?

Nové přírodní koupaliště by mohlo v příštích letech vzniknout v Modřanech. Radnice už začala vykupovat pozemky a nechá vypracovat průzkum vydatnosti spodní vody.

Koupaliště se snaží pro své obyvatele získávat také další pražské čtvrti. Před dvěma lety koupila Praha 4 za 50 milionů korun areál koupaliště na Lhotce, koupaliště na Stírce chce od státu získat Praha 8. Městská část před dvěma lety otevřela zrekonstruované koupaliště Ládví, opravy stály asi 40 milionů korun. Získat ho od státu trvalo šest let.

V hlavním městě je nyní sedm přírodních koupališť a devět venkovních plaveckých bazénů, další možnosti koupání jsou v krytých bazénech a akvaparcích. Lidé se čím dál častěji koupají i ve Vltavě.

Fotogalerie
6 fotografií