„Předpokládá se, že letošní léto by mohlo být opět sušší, protože byla poměrně teplá zima. A když bylo srážek více než v minulých letech, napadlo málo sněhu,“ řekl Hospodářským novinám Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd a Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle Národního úřadu pro ovzduší a oceány překonávají globální teploty rekordy již 11 měsíců v řadě. Třeba v březnu byla průměrná teplota na Zemi 12,7 °C, což je oproti dlouhodobému průměru o více než jeden stupeň víc. Vyšší teploty naměřili i tady v Česku. To prý naznačuje, že vedro a sucho bude i letos. „Z hlediska kolísání klimatu je to pravděpodobné, vývoj k tomu směřuje,“ řekl Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle odborníků jde o jasné globální oteplování. Tomu by měla zamezit nová dohoda více než 160 zemí, kterou podepsali světoví lídři v newyorském sídle OSN. Podle ní by se do konce století neměla zvýšit průměrná teplota o více než dva stupně. V Česku na boj proti suchu plánuje vláda uvolnit kolem 18,5 miliardy korun. Stavět by se měly závlahové systémy, rybníky nebo přehrady.

Fotogalerie
9 fotografií