Jedna z alergií, která je v našich končinách problematická, je alergie na kočky. Jsme přece národ chovatelů psů a koček a vyhnat svého oblíbeného mazlíčka z domu jen proto, že kvůli němu člověk kýchá, je těžké. Bohužel, podle doktorky to často jinak nejde.

Dobrý den, žijeme v domku a máme psy a kočky. Dcerce zjistili alergii na kočky, ale my bychom se jich neradi zbavovali. Myslíte, že pomůže, když kočky nebudeme tolik pouštět domů?

Alergická vazba na kočky je vysoce riziková ke vzniku průduškového astmatu. Častý kontakt s tímto domácím miláčkem zhoršuje alergické projevy, i prognózu choroby. Jediným možným řešením je skutečně z kočky domácí udělat kočku zcela venkovní a zamezit ji vstup do domu.

Dalším problémem můžete být alergie na alkohol. Nejen, že jsme národem chovatelů, jsme i národem pivařů. V tomto případě však není třeba věšet hlavu, některé typy alkoholu jsou podle doktorky tělem lépe tolerovány, jako například archivní vína.

Moje setra není poživačkou alkoholu. Nikdy jí nevadil. Nyní podruhé při malém požití /malém doušku i vína/ ihned otekla, nemohla dýchat, slzely oči a museli jsme volat první pomoc. Co třeba nějaké kapky?

Ano, alergie na alergeny vína či piva je možná a lze to vyšetřit. Při menších příznacích je vhodné před očekávaným kontaktem s alkoholem si vzít jednu tabl. antihistaminika ke zmírnění příznaků. Vaše sestra má naději, někdy intenzita příznaků se snižuje nebo plně mizí. Více jsou tolerována archivní vína než mladá vína.

Pak je tu například alergie na celer. Tuto zeleninu sice mnoho lidí v oblibě nemá, přesto se jedná o častý alergen, který dokáže tělu pěkně zavařit.

Dobrý den, dá se nějak zbavit nebo alespoň zmírnit alergie na celer? Zodac tableta nepomůže. Mám silnou alergii na pyl pelyňku.

Alergie na celer se zbavit nejde a má právě zkříženou reaktivitu s pylem pelyňku. Měla byste být řádně vyšetřena pomocí laboratorních odběrů a stanovení přesných komponent/molekul, na které jste v celeru přesně alergická.

Vajíčka. I na tuto pochutinu, respektive vaječnou bílkovinu v nich obsaženou, jsou lidé alergičtí. Tato alergie je však v dospělém věku spíše vzácností.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na alergii na vejce. Minulý víkend jsem dělala k snídani míchaná vejce. Cca 20 minut po požití mě začaly natékat konečky prstů, ale velmi rychle, následovala vyrážka na krku, obličeji, otok obličeje a krku, otok chodidel, vyrážka v tříslech a za 30 minut jsem byla jako bych měla spálu.

Dle Vašeho popisu jste překonala anafylaktické příznaky pravděpodobně na vaječné bílkoviny. Zde je nezbytné provést laboratorní vyšetření s vyšetřením senzibilizace na vaječné bílkoviny, popřípadě na další podezřelé potraviny a pak teprve začít s rozumnou dietou.