„Mrazy budou mít zásadní dopad na hospodaření ovocnářských podniků na jižní Moravě. Poškozeno tam je vše včetně jabloní,“ řekl Ludvík a dodal, že mapování škod v sadech stále pokračuje. Meruněk se v Česku ročně sklidí kolem 1700 tun a při úplném výpadku jejich sklizně by to pro ovocnáře znamenalo ztrátu kolem 50 milionů korun. Celkový roční objem tržeb českých ovocnářů se v průměrném roce pohybuje kolem 1,5 miliardy korun.

Stupeň poškození jabloní, které jsou v Česku hlavním ovocným druhem, ukážou následující dny. „Jabloně při příchodu mrazů ještě v řadě oblastí nebyly ve fázi kvetení. Nyní jdou jabloně do plného květu a počasí pro opylení má být příznivé,“ uvedl Ludvík. Letošní květní násada je ale podle něj u jabloní kvůli loňskému suchu někde menší než v jiných letech.

Díky embargu nám zůstala jablka

Očekávaná nižší úroda by se podle Ludvíka neměla projevit výkyvem ve spotřebitelských cenách ovoce, snad s výjimkou meruněk. „Například jablek je v Evropě dost, a to díky embargu na jejich vývoz do Ruska,“ uvedl Ludvík. Ceny i poptávku po ovoci zásadně ovlivňují velcí pěstitelé v Evropě, zejména Polsko, které například jablek ročně produkuje kolem 3,5 milionu tun. Je to zhruba dvacetinásobek veškeré produkce českého ovocnářství.

Vlna mrazů významně poničila i vinohrady na jižní Moravě. Svaz vinařů v úterý škody odhadl na více než miliardu korun, někde pomrzlo až 80 procent vinné révy. Nejvíce postižené jsou vinice kolem Bzence a na Znojemsku.

Mrazy nezasáhly jen Česko, ale poškodily ovocné sady i v dalších zemích střední Evropy. Například slovenští ovocnáři a vinaři podle informací Českého rozhlasu přišli o více než 70 procent úrody a celkové škody se v přepočtu odhadují na miliardu korun. Obrovské škody ohlásila rakouská spolková země Štýrsko. Na řadě míst tam sníh prolomil protikroupové sítě a sady zcela zničil. „S likvidací škod tam pomáhala armáda,“ uvedl Ludvík.

Třešně jsou výborné čerstvé i v dezertu:

Fotogalerie
5 fotografií