V těchto teplotách je nejčastější příčinou kolapsů právě nedodržování pitného režimu a nadměrná fyzická aktivita nepřiměřená věku a zdravotnímu stavu, nevhodné oblečení a dlouhý pobyt na slunci bez pokrývky hlavy.  

 

Kde bude největší teplo?

Kde bude největší vedro? Oranžová barva ukazuje nízký stupeň nebezpečí, červená vysoký stupeň nebezpečí.
Autor: Blesk/ČHMÚ

 

Vedle kolapsů jsou ve vedrech i další obtíže, které s nimi souvisejí – víc je dechových potíží, bolestí na hrudi a záchvatovitých stavů, například závratí.

 

Horké počasí má největší vliv na lidi ve vyšším věku, zejména nad 65 let, děti do čtyř let, těhotné a kojící, lidi s nemocným srdcem, vysokým tlakem a pacienty užívající léky na depresi či nespavost. Na pozoru by se měli mít diabetici a astmatici. Kolaps z horka hrozí ale i zcela zdravým lidem. Rizikovou skupinou jsou děti – obsah vody v těle mají vyšší než dospělí, proto více reagují na nedostatek tekutin. Stejně jako senioři nevnímají děti pocity žízně, nápoje je nutno jim nabízet.

 

 

Lidé pít musejí, i když mají obavy z pocení, tělo tekutiny potřebuje. Lze je doplnit také z ovoce a zeleniny bohatých na vodu, jako jsou rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy. Hygienici radí nosit vodu stále s sebou, voda pomáhá regulovat tělesnou teplotu a zabraňuje přehřívání.

 

K doplnění minerálů, o které tělo přijde pocením, je dobré pít minerálky, dospělý by měl vypít denně nanejvýš půl litru, dítě méně. Minerálky by se měly střídat. Kdo se léčí se srdcem či s ledvinami, měl by se o pitném režimu poradit s lékařem.

 

Místnosti je vhodné větrat večer, v noci a časně ráno, kdy je vzduch chladnější. Není dobré zvyšovat teplotu v bytě vařením a používáním trouby. Naopak pomáhá zastínit okna závěsy a žaluziemi, opakovaně si dát chladnou sprchu a pobývat ve stinných částech budov. Oblečení by mělo být lehké, netísnivé, světlých barev a z přírodních materiálů.

 

Jak bude?

 

Teploty ve čtvrtek kvůli proudění teplého vzduchu od jihu vystoupí na 30 až 34 stupňů Celsia, varování meteorologů platí pro všechny kraje s výjimkou Karlovarského a Vysočiny mezi polednem a 20:00. Výstrahu před pátečními vedry vyhlásili mezi 11:00 a 21:00 s nízkým stupněm nebezpečí pro Vysočinu, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a také pro Trutnovsko, Semilsko, Jablonecko a Liberecko. Ve zbytku země bude v pátek platit vysoký stupeň nebezpečí. Meteorologové očekávají teploty 32 až 36 stupňů Celsia.

Vysoké teploty nad 31 stupňů, místy i nad 34 stupňů se budou na našem území vyskytovat i v sobotu. Jen na západě Čech může být i těsně pod 30 stupňů Celsia,“ upozornil ČHMÚ. V sobotu odpoledne očekává nárůst oblačnosti a bouřky, které mohou být i velmi silné.