Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kam jít k vodě ve vašem kraji? Podívejte se, kde se bezpečně zchladíte ve vedru

/
  • Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    23. června 2016 ● 20:35

    Do Česka přišly třicítky a koupaliště se začínají plnit. Sezona teprve začíná, a tak je na většině míst republiky voda zatím čistá. Už teď jsou ale místa, kde je kalná voda a kde se už začínají objevovat sinice. Víme, kde se můžete ve vašem kraji bez obav koupat a kde byste měli dávat pozor.

  • 1.

    Moravskoslezský kraj

    Voda v přírodních koupalištích v Moravskoslezském kraji je s výjimkou Brušperku na Frýdecko-Místecku, kde se loni objevily cerkárie, vhodná ke koupání. „Mírně zhoršená kvalita vody po stránce senzorické byla zaznamenána v nádržích Kacabaja a Baška. S výjimkou Brušperka lze vodu ve všech citovaných nádržích hodnotit jako vhodnou ke koupání,“ uvedla pro ČTK krajská hygienička Helena Šebáková.

     

    V nádrži Brušperk je podle ní koupání rizikové právě kvůli loňskému výskytu cerkárií, tedy larev motolic, které některým jeho návštěvníkům způsobily svědivou vyrážku. „První kontrolní odběry v této koupací sezoně byly zajištěny provozovatelem přírodního koupaliště v areálu Letního koupaliště v Ostravě Porubě. V kvalitě vody nebyly zjištěny nedostatky,“ řekla Šebáková. Hygienici kontrolují i umělá letní koupaliště, která již postupně zahájila sezonu. Součástí těchto neohlášených kontrol budou i odběry bazénových vod.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: ČTK

  • 2.

    Jihomoravský kraj

    Zhruba dvacet přírodních koupališť v Jihomoravském kraji, u nichž sleduje kvalitu vody krajská hygienická stanice, je vhodných ke koupání. Teplota vody se pohybuje kolem 20 stupňů, někde je i přes 24 stupňů.


    Kvůli malé návštěvnosti a dřívějším problémům s kvalitou vody vynechali hygienici letos ze sledování Vranovskou přehradu v lokalitě Bítov, Kopaninky a sledují Vranovskou přehradu jen u pláže. Nově zařadili na seznam Osadu na Brněnské přehradě.

     

    Brněnská přehrada nabízí kvalitní vodu na všech pěti sledovaných koupalištích. Kromě Osady je to Sokolské koupaliště, Rakovec, Rokle a Kozí horka. Teplota přesahuje 20 stupňů Celsia. Skoro 23 stupňů má voda v přírodním koupacím biotopu v městské části Brno-jih a také koupaliště v Kovalovicích na Brněnsku, skoro 20 stupňů má jezírko Wellness Infinit Maximus v Brně.

     

    Koupat se dá také ve vodních dílech Nové Mlýny na Břeclavsku, kde teplota vody přesahuje 24 stupňů, ale i v Letovicích, Pálavě a rybníku Suchý na Blanensku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku, v Lulči na Vyškovsku a kromě Vranovské přehrady také v Banticích, Vémyslicích a Výrovicích na Znojemsku.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: ČTK

  • 3.

    Jihočeský kraj


    Voda v přírodních koupalištích v Jihočeském kraji je podle rozborů hygieniků v pořádku. ČTK to ve čtvrtek řekl Vratislav Heinige z jihočeské krajské hygienické stanice, která vzorky vody odebírala v pondělí. Nejlepší voda je na Orlíku. Od předchozího měření se zlepšila kvalita vody na pláži v Lipně nad Vltavou, naopak zhoršení zaznamenali hygienici u lipenských pláží v Horní Plané a Černé v Pošumaví, přesto i tam je voda vhodná ke koupání.


    Ve vodě na pláži v Lipně nad Vltavou je překročena pouze hodnota u chlorofylu A. „Oproti minulým dvěma odběrům ale došlo ke zlepšení,“ uvedl Heinige. Voda u lipenských plážích v Horní Plané a v Černé v Pošumaví má vedle zvýšeného množství chlorofylu A i sníženou průhlednost. „Voda je stále vhodná ke koupání, má ale horší vlastnosti než v předcházejících týdnech,“ uvedl Heinige a doplnil, že lidé by se tam měli po koupání osprchovat.

     

    „Na Orlíku je u obou pláží voda ke koupání vhodná. Hodnocená je číslem jedna,“ uvedl Heinige. Ve Staňkovském rybníku na Jindřichohradecku a v rybníce Hejtman nedaleko Chlumu u Třeboně musí hygienici při hodnocení zohledňovat výsledky z minulé sezony. „Voda je sice vhodná ke koupání, ale s ohledem na minulé sezony ji musíme hodnotit ukazatelem čtyři,“ uvedl Heinige.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: Vladimír Formánek

  • 4.

    Královéhradecký kraj


    Voda na koupalištích a v nádržích v Královéhradeckém kraji je podle výsledků rozborů vhodná ke koupání. V nádrži Rozkoš na Náchodsku u autokempinku však hygienici zaznamenali zvýšené hodnoty sinic, chlorofylu-a a sníženou průhlednost. „Přesto ještě voda (na Rozkoši) spadá do kategorie vhodné ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi,“ uvedli hygienici.

    Hygienici v tomto týdnu dělali rozbory jakosti vody také v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku. Voda tam má pouze sníženou průhlednost. Vodu vhodnou ke koupání má i koupaliště ve volné přírodě Stříbrný rybník u Hradce Králové a všechna koupaliště umělá.


    V Hradeckém kraji jsou již v provozu téměř všechna koupaliště. Plovárna Sejfy na Trutnovsku otevře 1. července. Koupaliště Flošna v Hradci Králové ve čtvrtek prodloužila otevírací dobu už od 6:00. Ráno využívají koupaliště hlavně kondiční plavci.

     

    Hygienici upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Na ostatních není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: ČTK

  • 5.

    Zlínský kraj

    Ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel a v přehradě v Luhačovicích na Zlínsku se zhoršila kvalita vody. Je stále vhodná ke koupání, ale citlivější lidé by se měli po koupání kvůli zvýšenému množství chlorofylu osprchovat. Pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů je zvýšená mírně, řekla Marie Dulová z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

     

    Na dalších místech je voda naprosto v pořádku. Platí to pro přehrady Bystřička a Horní Bečva a štěrkoviště v Novém Hrozenkově na Vsetínsku, vodní nádrž Všemina a Štěrkáč v Otrokovicích na Zlínsku a také pro přírodní koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku. V pořádku je i voda v přírodních koupacích biotopech - ve Dvoře Honětice na Kroměřížsku a v Živé vodě v Modré na Uherskohradišťsku.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: Zdroj: Hygienická stanice hlavního města Prahy

  • 6.

    Plzeňský kraj

    Kvalita vody ve venkovních koupalištích a rybnících v Plzeňském kraji je většinou dobrá, místy se v ní už ale začínají objevovat sinice. V některých vodních plochách může být voda zakalená od přítoků po silnějších srážkách. Na zhoršenou jakost vody se zvýšeným obsahem toxických sinic upozorňují hygienici na rybníku Valcha na Klatovsku. Bez větších problémů jsou vhodné ke koupání plzeňské bolevecké rybníky, někde v nich ale musejí plavci počítat s vodními rostlinami.


    Podle posledních dostupných informací hygieniků je na Boleveckém rybníku v Plzni teplota vody přes 22 stupňů, na dalších rybnících soustavy i na jezírku Košutka je voda teplá kolem 21 stupňů. Hydrobiolog Jindřich Duras doplnil, že na Boleveckém rybníku je čistá voda s průhledností kolem čtyř metrů, sinice tu nejsou. „Trošku potíž může být s vodními rostlinami, především proti hrázi. Oblast rampy a Ostende by měly být uživatelsky přátelské, tam by se na rostliny narazit moc nemělo,“ řekl.


    V rybníku je momentálně vodní vegetace ve fázi cyklického odumírání. To znamená, že se rostliny ulomí těsně nad dnem a vyplavou ke hladině. Správci městských rybníků jezdí se speciální lodí a vodní vegetaci kosí.

     

    Výborná voda je stále na přehradě Hracholusky v dolní části. Průhlednost je tam kolem čtyř metrů. „Sinice se zatím nerozvíjejí a teplota je 21 stupňů Celsia. Trochu problém může být u přítokových částí, kde po deštích může být voda ještě trochu zakalená,“ řekl Duras.

     

    Přehrada České údolí u Plzně má průhlednost půl metru a už se v ní začínají rozvíjet sinice. „Lze pozorovat hráškově zelené vločky a teplota vody je pouze 19,5 stupně,“ dodal hydrobiolog.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: Daniel Vitouš

  • 7.

    Pardubický kraj


    Voda ve sledovaných přírodních nádržích v Pardubickém kraji je zatím s jedinou výjimkou čistá. Hygienici zaznamenali rozmnožení vodních mikroorganismů pouze v rybníku Rosnička na Svitavsku. Zákaz koupání ale nevydali.

    V rybníku se už od konce května vyskytují zelené řasy, což má za následek mírně zvýšené hodnoty chlorofylu. Voda je průhledná jen zhruba do půlmetrové hloubky.

    K ostatním přírodním koupalištím hygienici připomínky nemají. Čistá je přehrada Seč na Chrudimsku, která obvykle bývá od poloviny prázdnin znečištěna sinicemi. V některých letech muselo být koupání zakázáno. Podle posledních kontrol jsou čisté i vodní nádrže Pastviny na Orlickoústecku a Březina na Svitavsku. Lidé mohou zamířit i k písníkům u Mělic a Březhradu na Pardubicku a rybníkům Dlouhý na Orlickoústecku nebo Hluboký na Pardubicku.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: ČTK

  • 8.

    Ústecký kraj

    Voda v přírodních koupalištích a plochách v Ústeckém kraji je většinou dostatečně čistá pro koupání. Mírné potíže mají v jezeru Chmelař v Úštěku na Litoměřicku a jako téměř každoročně ve Varvažově na Ústecku a nově i v Chabařovicích.

     

    Kvalitní voda je například v Nechranické přehradě na Chomutovsku, v Barboře na Teplicku nebo v mosteckém Benediktu. Voda vhodná ke koupání je také v Kamencovém jezeře v Chomutově, které zahájí sezónu 1. července. Město vypovědělo smlouvu soukromé firmě, která měla mít jezero v pronájmu na 50 let a jeho provoz svěřilo Podkrušnohorskému zooparku.

     

    Sinice se mohou podle hygieniků ojediněle vyskytovat v zatopené jámě ve Varvažově na Ústecku. Ve vodě je navíc zvýšený obsah chlorofylu. V jezeru Chmelař je pak zhoršená průhlednost vody s vyšším obsahem fytoplanktonu. U obou ploch jde o každoroční jev, voda ale není zdravotně závadná. Obdobné je to podle měření z tohoto týdne v přírodním koupališti v Chabařovicích na Ústecku. Ani tady ale není voda zdraví škodlivá.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: ČTK

  • 9.

    Středočeský kraj

    Voda ve středočeských přírodních koupalištích je bez závad, hygienici při kontrolách vzorků nezjistili žádný, který by obsahoval toxické látky. Bez omezení se mohou lidé koupat ve všech sledovaných přírodních koupalištích, kterých jsou v regionu čtyři desítky.


    Kvalita vody v koupalištích je letos lepší oproti stejnému období loni, kdy už se místy objevovaly problémy. „Pokud ale budou nyní pokračovat vedra, může se kvalita vody začít zhoršovat,“ uvedl Luboš Mandík z krajské hygienické stanice. Mohou se například začít hojně rozmnožovat toxické sinice.

     

    Vynikající kvalita vody je například na koupalištích Březnice na Příbramsku, ve Lhotě a Konětopech u Prahy. Mírně nazelenalá je voda na koupališti Vyžlovka u Prahy kvůli zvýšenému obsahu fytoplanktonu. Lidé se ale i tady mohou koupat bez rizika.


    Smyslově zhoršenou kvalitu vody, tedy mírně nazelenalou kvůli přítomnosti řas, hygienici zaznamenali minulý týden v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, podobně jsou na tom Županovice a Živohošť na vodní nádrži Slapy a Probošťská jezera u Prahy.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: ČTK

  • 10.

    Olomoucký kraj


    S příchodem tropických dní mohou milovníci koupání zcela bez obav vyrazit na přírodní koupaliště v Olomouckém kraji. Plumlovská nádrž i štěrkopísková jezera Poděbrady si stále zachovávají čistou vodu. Obě přírodní nádrže dnes obklopili návštěvníci, vysoké návštěvnosti kvůli horku odolávala také koupaliště v regionu.

     

    „Je to v pořádku, voda je hodnocena stupněm jedna, což znamená, že je vhodná k vodní rekreaci se smyslově vyhovujícími vlastnostmi. Oproti minulému týdnu ke změnám nedošlo,“ řekl Karel Freudmann z olomoucké krajské hygienické stanice.

     

    Ve štěrkopískovém jezeře na Poděbradech, které si čistou vodu udrželo po celé loňské léto, by měli hygienici kontrolovat vodu zhruba jednou za měsíc. Z nádrže v Plumlově, která byla nedávno zrekonstruována, chtějí hygienici odebírat vzorky zhruba jednou za 14 dní. Odborníci zatím neočekávají, že by se na kvalitě vody mohly současné tropické dny negativně promítnout. „Vedra trvají teprve krátce, uvidíme, jak se současné vysoké teploty promítnou na dalších odběrech vody,“ doplnil hygienik.

    Kam o víkendu na koupaliště? (ilustrační foto)
    Autor: ČTK

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy