Příští týden bude teplotně nadprůměrný, což se projeví také v noci. „Minimální noční teploty budou kolem šesti stupňů Celsia, postupně kolem deseti stupňů,“ uvedli meteorologové.

V prvních třech týdnech října už by se teploty měly pohybovat kolem hodnot, které jsou v tomto ročním období obvyklé. „Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude v rámci Česka pohybovat kolem 16 stupňů Celsia, na konci období kolem 13 stupňů a průměrná týdenní minimální teplota kolem tří stupňů, zpočátku kolem šesti stupňů Celsia,“ oznámil ČHMÚ.

Pršet by mělo spíš méně, než je koncem září a počátkem října běžné. Za týden by mělo napadnout většinou do pěti milimetrů srážek, nejdeštivější týden meteorologové očekávají od 3. října. Pro celé příští čtyři týdny je průměrný úhrn srážek v Česku 40 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 napršelo zatím nejméně v roce 1959, kdy meteorologové naměřili pouhý jeden milimetr. Nejvíc deště naopak spadlo o rok dřív, úhrn v roce 1958 činil víc než 90 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro čtyři týdny od 26. září je 10,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1972, kdy průměr činil šest stupňů. V roce 1966 meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr 13,3 stupně nad nulou.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Fotogalerie
13 fotografií