„Měli jsme několik výjezdů, jednalo se převážně o uklouznutí v Liberci. Všechny případy byly bez vážných následků,“ přiblížila situaci v ulicích mluvčí krajské záchranné služby Lenka Moravcová pro idnes.cz.

Chodci mají problémy zdolat „kopcovitější“ chodníky, a to včetně centra města na Soukenném náměstí a ve Fügnerově ulici, ale také kolem vysokoškolských kolejí na Hracově. Všude je kluzký stoupající terén nebo schody.

Podle Ondřeje Fučíka z dispečinku Silnic LK, který se stará o údržbu krajských komunikací, je extrémní počasí, kdy prší a je pod nulou, to nejhorší, co může nastat. Snažili se komunikace zasolit, ale ledovka udeřila příliš rychle, dodal.

Sjízdnost je těžká také cestou do obcí za Ještědem, protože je terén prudce kopcovitý a klikatý. Na místech směrem do Křížan a Kryštofova Údolí situaci hlídají auta silničářů. Policie v celém kraji zasahovala už u pěti nehod, hasiči se naštěstí zatím nemuseli dostavit ani k jedné.

Námrazy na Ústecku i na Moravě

Krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová řekla ČTK, že řešili nehody, kde byli sraženi dva chodci, a řidiče před námrazami varovali. V Ústeckém kraji většinou prší a v Krušných horách silnice namrzají.

Silničáři varují, že na jihu Moravy padá déšť se sněhem, i přes chemické očištění komunikací je sjízdnost komplikovaná.

Podle meteorologů se bude v noci situace dál komplikovat a déšť bude namrzat. Noční teploty klesají pod nulu, ale ve středu se přes den vyšplhají až na sedm stupňů.

Fotogalerie
13 fotografií