V Libereckém kraji sněží, nejvíc na Liberecku a Jablonecku. Podle předpovědi by v Jizerských horách a Krkonoších mohlo během čtvrtka napadnout až 30 centimetrů sněhu. Problémy mají zejména kamiony ve stoupáních. Uvízlý kamion zkomplikoval provoz na silnici 15 v Kravařích, problémy mají těžké nákladní vozy i na dálnici 35 z Liberce na Prahu ve stoupání u Žďárku.

„Na přejezdu ve Smržovce uvízl kamion a museli ho podsypávat, aby se rozjel,“ řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Na hlavních tazích leží podle něj vrstva rozbředlého sněhu, která klouže. Problémy jsou i v městské dopravě v Liberci, někde autobusy nabíraly až 40minutová zpoždění.

Uzavřena silnice na Harrachov

Podle Petra Šéna, ředitele společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v Libereckém kraji na starosti, potrvá uzavírka silnice na Harrachov zřejmě až do pátku. „Uzavírka bude platná do odvolání a otevření úseku pro kamionovou dopravu bude závislé na aktuálním stavu vozovky,“ uvedl Šén. Na dodržování zákazu vjezdu na zhruba šestnáctikilometrový úsek bude podle Šéna dohlížet policie ve spolupráci se strážníky z Tanvaldu. Tato silnice se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy tam stačí jeden uvízlý kamion v kopci.

Podobné problémy působí při silnějším sněžení kamiony na trase na Frýdlant. Problémy bývají hlavně v Albrechtickém kopci. Uzavírání silnice 13 je letošní novinkou. Policie ve spolupráci s krajem a samosprávami se na něm dohodly poté, co na silnici výrazně vzrostla kamionová doprava. Důvodem je rekonstrukce mostu u polské Bogatyně, kvůli níž jezdí stovky kamionů přes Habartice a Frýdlant. Také silnice 13 bude uzavřena až do odvolání a na dodržování zákazu vjezdu bude policie dohlížet. Informoval o tomvedoucí údržby komunikací společnosti Eurovia CS Pavel Vach.

Situace na Frýdlantsku je o to složitější, že od 5. listopadu je pro automobily uzavřena silnice kolem přehrady Souš, která výběžek spojuje s Jabloneckem. Silnice se pravidelně uzavírá s prvním sněhem kvůli ochraně přehrady Souš, která je zdrojem pitné vody pro Jablonecko a Liberecko. Po uzavření silnice 13 je jedinou přístupovou trasou pro kamiony silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. Ta se ale jen pluhuje, a tak není podle Pospíšila vyloučeno, že i tu budou muset pro nákladní vozy uzavřít.

Nehoda na D1 a kolony

Nehoda dvou kamionů a osobního auta uzavřela dnes hodinu před půlnocí dálnici D1 na Vysočině. Auta bourala na 130. kilometru ve směru na Ostravu, mezi exitem Velký Beranov a Měřín. Na místě zasahovali záchranáři, vyplývá z informací Národního dopravního informačního centra. Zatím není jasné, jak dlouho bude uzavírka trvat. Na dálnici se vytvořila zhruba tříkilometrová kolona.

Podívejte se na sníh, který ve středu napadl:

Fotogalerie
5 fotografií