Inverzní ráz počasí je pro podzim i začátek zimy podle meteorologů typický. „V kotlinách se drží studený vzduch, který se občas prochlazuje. Z jihu naopak proudí teplý vzduch, který ale nemá takovou sílu, aby ten studený vytlačil, a proto se nad údolím vytváří hustá mlha,“ vysvětluje vznik inverze meteorolog Rudolf Kovařík.

Slunce podle jeho slov je vidět až od výšky 900 metrů nad mořem. Horalům se tak směrem na údolí naskytuje nevídaný pohled. Inverze vytváří nad nížinami peřinu. Přidá-li se východ slunce, může mít i příjemnou barvu. Velké rozdíly jsou i v teplotách.

„Během inverzního rázu počasí může být na horách až o 10 stupňů tepleji než v nížině,“ dodává Kovařík. Inverze bude kotliny dusit až do Štědrého dne, poté by měla přijít fronta od Atlantiku, která s sebou přinese vydatné srážky a mírné oteplení. „Na horách od 900 metrů by mělo sněžit,“ slibuje Kovařík.

 

Jaké bude počasí

Na Štědrý den bude zataženo. V nížinách déšť, od středních poloh srážky smíšené nebo sněhové. Místy mlhy. Denní teploty 0 až 4 °C. Další sváteční dny se bude oteplovat. Rtuť vyleze k 3 až 7 °C. Přeháňky přetrvají.

Fotogalerie
6 fotografií