„Po teplotně průměrném prosinci nás čeká leden jako celek teplotně mírně podprůměrný,“ konstatovali meteorologové.

Nadcházející první týden roku 2017 se budou teploty přes den pohybovat zpočátku kolem nuly nebo těsně pod bodem mrazu. Předpověď hlásí sněhové přeháňky na celém území, na horách i trvalejší a vydatnější sněžení. O víkendu se oteplí, sněhové přeháňky se změní na smíšené či dešťové. V sobotu mohou teploty stoupnout až na šest stupňů nad nulou.

Zimní počasí v Česku
Autor: Blesk - David Malík

Další lednové týdny přinesou ochlazení. „Druhý a třetí týden předpokládáme teplotně podprůměrné, v nich lze očekávat i delší období celodenních mrazů. Čtvrtý lednový týden by podle současných předpokladů měl být opět průměrný,“ uvádí prognóza ČHMÚ.

Srážkově má být leden průměrný, nejvíce srážek by mělo spadnout v prvním týdnu, méně pak ve druhé polovině měsíce. „Většinu srážek předpokládáme ve sněhu, a to nejen na horách, ale i v nižších polohách,“ uvedli meteorologové.

Vítkův kámen je zřícenina gotického hradu na vrcholu stejnojmenné hory na pravém břehu Lipenské přehrady v okrese Český Krumlov. Je to nejvýše položený hrad v Česku.
Autor: Blesk - David Malík

Průměrná teplota v období od 2. do 29. ledna je minus 1,6 stupně. Nejchladněji bylo touto dobou v roce 1985, kdy meteorologové naměřili v průměru minus 8,4 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo v roce 2007 s průměrnou teplotou plus 3,8 stupně.

Fotogalerie
14 fotografií