Na silnicích ve středních Čechách leží místy rozbředlý sníh. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, srážky nejsou hlášeny, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Rozbředlý sníh leží hlavně na menších cestách, ale i na některých silnicích první třídy na Nymbursku a Mladoboleslavsku.

Ke zvýšené opatrnosti cestáři nabádají také řidiče na silnicích prvních tříd na Kolínsku, Kutnohorsku, Příbramsku, Kladensku, Rakovnicku. Na silnici I/3, která je hlavním tahem z Prahy na Tábor, by motoristé měli počítat se sněhovými jazyky.

Na Vysočině od pondělí drobně sněží, k ránu byl v kraji až šestistupňový mráz. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl Vít Kryštof z dispečinku krajské správy a údržby.

Komunikace první třídy jsou po chemickém ošetření mokré, na vozovkách nižších tříd je místy ujetý sníh posypaný drtí. Silničáři v noci jezdili se 133 auty. První sypače vyjely večer a další nad ránem. „Všechny cesty by měly být projeté,“ uvedl Kryštof. Žádné mimořádné události v dopravě neměl před 07:00 hlášeny.

V Krkonoších až minus osm stupňů

Na silnicích všech tříd v Královéhradeckém kraji ležel dnes ráno sníh. Na chemicky ošetřovaných cestách byl rozbředlý. V severních částech kraje ráno sněžilo. Teploty se v kraji ráno pohybovaly několik stupňů pod nulou. Nejchladněji bylo na hřebenech Krkonoš, kde teploty klesly k minus osmi stupňům.

Silnice v Plzeňském kraji jsou s opatrností sjízdné. Výrazně obezřetnější by měli být řidiči zejména na silnicích, které se sypou drtí a struskou, což je zhruba třetina regionálních tahů, zejména v chráněných krajinných oblastech a šumavském parku, kolem zdrojů pitné vody a na koncových úsecích vozovek. Ve všech částech regionu mrzne, ale nesněží.

Denní teploty se budou pohybovat kolem nuly, což je pro řidiče i silničáře nejhorší. Řekl to dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička. „Téměř všechny vozy byly v terénu do 04:00. Žádné omezení dopravy nikde není. Dvě třetiny silnic jsou po ošetření solí mokré,“ uvedl.

Na některých jihočeských silnicích leží zledovatělý nebo rozbředlý sníh. Všechny vozovky v regionu jsou proto sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Horší situace je především na komunikacích nižších tříd. Na Jindřichohradecku, Písecku a Táborsku jsou vozovky nižších tříd pokryté ujetou vrstvou sněhu. Na Strakonicku na nich leží zledovatělá vrstva sněhu.

Pro kamiony je zablokovaný tah na Polsko

V Libereckém kraji se objevují sněhové přeháňky, i na hlavních tazích leží rozbředlý sníh a hlavně kamiony mohou mít problémy ve stoupáních. Od 08:00 je proto pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřena silnice deset z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod do Polska. Uzavírka zřejmě potrvá až do čtvrtka, řekl dnes ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK. Pro autobusy a osobní vozy zůstane podle něj silnice průjezdná.

Zhruba osmnáctikilometrový úsek silnice na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy tam stačí stačí jediný kamion uvízlý v kopci.

Meteorologové dnes čekají intenzivní sněžení doprovázené silným větrem, v nejbližších dvou dnech může v horách napadnout až 40 centimetrů sněhu. „Ve vyšších polohách se budou tvořit sněhové jazyky či závěje. Řidiči by měli být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy. Doporučujeme kvalitní zimní výbavu,“ dodal Šén.

Snížená viditelnost a sněhové přeháňky i na Moravě

Silnice ve Zlínském kraji pokryl sníh, jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na cestách druhé a třetí třídy je rozbředlý sníh či zbytky sněhu po pluhování, vozovky první třídy jsou mokré po chemickém ošetření. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. V kraji začalo sněžit v pondělí odpoledne, sněhové přeháňky či sněžení na některých místech snižují viditelnost i dnes ráno. V regionu je polojasno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus sedmi do minus dvou stupňů Celsia.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po večerním a nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky ošetřené chemickým posypem jsou holé a mokré, ale na krajnicích mohou ležet zbytky sněhové kaše. Na silnicích krytých inertním posypem může být v některých úsecích ujetá vrstva sněhu, řekla dnes mluvčí silničářů Simona Součková. V regionu napadlo do sedmi centimetrů sněhu.

V severní části Olomouckého kraje jsou dnes ráno sněhové přeháňky a silnice tam pokrývají zbytky rozbředlého sněhu či ujetá vrstva sněhu s posypem. Řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Sněžení zasáhlo především Jesenicko a Šumpersko, kde silnice od časného rána brázdí sypače.

Na vozovkách silnic první, druhé a třetí třídy je v těchto horských okresech po chemickém posypu vrstva rozbředlého sněhu. Na méně důležitých silnicích musí řidiči počítat s ujetou vrstvou sněhu, na které je posyp.

V Jihomoravském kraji jsou dnes ráno komunikace nižších tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice I. třídy jsou sjízdné bez omezení, což platí i pro většinu dálnic, jízda po dálnici D46 vyžaduje od řidičů zvýšenou pozornost. V kraji je převážně polojasno a teploty se pohybují od minus osmi do minus dvou stupňů Celsia. Viditelnost je bez omezení, fouká slabý vítr. Komunikace jsou mokré a po chemickém ošetření, výjimkou je dálnice D2 z Brna na Slovensko, která je holá a vlhká.

Fotogalerie
8 fotografií