Jih Evropy stejně jako střední Evropu a Balkán postihla nepřízeň počasí spojená s tlakovou níží Axel. V Itálii napadl sníh i v nejjižnějších italských regionech, zasněžená je i Sicílie, kde obvykle příliš často sníh nepadá. Právě na jihu země zemřeli tři lidé, z toho dva bezdomovci a jedna žena podlehla zranění, který si způsobila na ledovce.

Kromě problémů na silnicích museli v Itálii uzavřít i část jadranské železniční trasy mezi Boloňou a Anconou, mimo provoz bylo i letiště ve městě Pescara, metropoli regionu Abruzzo. Kvůli silnému větru byl pozastaven provoz trajektů mezi italskou pevninou a ostrovy Capri a Ischia u Neapole, většinu lodních spojení zrušili dopravci v Řecku mezi ostrovy v Egejském moři.

V Istanbulu zrušili i let do Prahy

V Istanbulu oznámila letecká společnost Turkish Airlines kvůli nepříznivému počasí zrušení skoro dvou stovek domácích a mezinárodních letů, včetně linky do Prahy. Sněžení a třeskutý mráz minus 24 stupňů komplikuje provoz i na moskevských letištích Domodědovo, Šeremeťjevo a Vnukovo. Všechna tři hlásí desítky opožděných a zrušených letů.

V Aténách se začaly otevírat nouzové ubytovny pro bezdomovce, otevřené zůstanou během následujících nocí také vytápěné stanice metra v řecké metropoli. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNCHR) v pátek v souvislosti s mrazivým počasím vyzval Řecko a další země EU, aby urychlily přesun běženců z přeplněných ostrovů v Egejském moři. Tamní ubytovací kapacity nejsou podle něj připraveny na velmi nízké teploty.

Silné sněhové bouře a závěje vedly v Rumunsku k uzavření důležitých silnic a dálnic, zpoždění nebo zrušení se dotklo desítek vlakových a leteckých spojů. Elektrárnu Cernavoda na Dunaji v jihovýchodní části země vyřadila technická závada způsobená sněhovou bouří automaticky z provozu.

V Bulharsku byly uzavřeny letiště a přístav ve Varně, četné silnice nejsou sjízdné a mnohé obce jsou odpojeny od elektřiny.

V Alpách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Tlaková níže Axel v uplynulých dnech způsobila na pobřeží Severního a Baltského moře nejhorším záplavy v oblasti od roku 2006, nyní přinesla na většinu území Německa arktický vzduch. Na nejvyšší hoře Německa - alpské Zugspitze - klesla v noci na dnešek teplota až na minus 25 stupňů Celsia.

Mrazivo bylo v noci na pátek také ve Švýcarsku a Rakousku. V Alpách platí třetí z pěti výstražných stupňů lavinového nebezpečí. Na takzvané švýcarské Sibiři v okolí obce La Brévine u hranic s Francií naměřili v noci minus 29,8 stupně Celsia.

Teploty mají v Evropě nadále klesat i o víkendu, ve střední Evropě se čeká minus 25 stupňů.

Fotogalerie
44 fotografií