V Česku silně mrzne už několikátý den a několik lidí od pátku zemřelo na následky podchlazení.

Aktuální výstraha před velmi silným mrazem platí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj od pondělní 18. hodiny do středečních 10 hodin. Po stejně dlouhou dobu by měli s mrazem počítat i lidé ve Zlínském kraji, kde ale má mít menší intenzitu. Pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký a Jihomoravský kraj a pro Vysočinu platí nízký stupeň nebezpečí mrazu od úterního podvečera do středečního dopoledne.

V Moravskoslezském kraji je nedýchatelno

V řadě míst na východě Česka jsou zhoršené rozptylové podmínky. Povolený limit je překročen několikanásobně v Moravskoslezském kraji a situace se dále zhoršuje. Pro oblast Ostravska, Karvinska a celého Frýdecko-Místecka platí signál regulace. Denní hodnoty jsou dvojnásobně překročeny také v Přerově nebo v Olomouci. Regulace je vyhlášena i ve Zlínském kraji.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se v Moravskoslezském kraji v pondělí ve 06:00 a 07:00 pohybovaly v regionu v rozmezí od 114 do 326 mikrogramů na metr krychlový. Relativně nejlépe se dýchá obyvatelům Opavy a Studánky. 

Podle aktuálních hodinových koncentrací je v Moravskoslezském kraji kvalita ovzduší většinou velmi špatná. Limit je 50 mikrogramů na metr krychlový.

V Moravskoslezském kraji je nejhorší ovzduší v zemi dlouhodobě. V této zimní sezoně se region potýká se smogem už od konce loňského roku. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska.

Několikanásobně překročené hodnoty

Špatná situace panuje i sousedním Olomouckém kraji. Zde meteorologové naměřili nejvyšší denní hodnoty v Bělotíně na Přerovsku, kde v pondělí ráno bylo 97 mikrogramů, aktuální hodnoty vykazovaly 118 mikrogramů. Hodnoty zde byly překročeny také v neděli, hodinové koncentrace tehdy překročily povolený limit až trojnásobně. Hůře se lidem dýchá také v Přerově, kde čtyřiadvacetihodinové hodnoty nyní vykazují 78 mikrogramů a aktuální 113 mikrogramů.

Nejnověji byla smogová situace vyhlášena ve Zlínském kraji, a to v pondělí ráno. Alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

Nejhorší je situace na Vsetínsku. Ve Valašském Meziříčí byla v 10:00 podle meteorologů naměřena denní koncentrace polétavého prachu 209,4 mikrogramu na metr krychlový. Špatně se dýchá také lidem ve Zlíně, kde ve stejném čase naměřili denní koncentraci 126,3 mikrogramu na metr krychlový. Hodnoty přitom rychle stoupají, od 5:00 jsou vyšší o více než 20 mikrogramů na metr krychlový.

Podniky musí omezit výrobu

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují v okamžiku, kdy hodnota 12hodinového průměru překročí 100 mikrogramů na krychlový metr a zároveň je předpověď meteorologických podmínek nepříznivá pro dalších 24 hodin. Regulace je pak další stupeň přijatých opatření. Vyhlašuje se v okamžiku, kdy 12hodinový průměr koncentrací částic PM10 u poloviny stanic překročí hodnotu 150 mikrogramů a ve čtyřiadvacetihodinovém výhledu se nepředpokládá jeho pokles.

Některé průmyslové podniky pak v případě regulace musejí omezit výrobu. Lidem meteorologové doporučují, aby se při pobytu pod širým nebem vyhnuli zvýšené fyzické zátěži spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučují také co nejvíce omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu.

Fotogalerie
10 fotografií