Teploty jsou ráno mezi dvěma až minus dvěma stupni Celsia. V nižších polohách jsou deštivé či smíšené přeháňky. „Hlavní tahy jsou převážně mokré,“ uvedl Pospíšil. Na inertně udržovaných silnicích, zejména v horách, je vrstva nového sněhu. „Silnice jsou vypluhované, posypané, přesto je zase potřeba jezdit se zvýšenu opatrností. Sníh je mokrý, vlhký a sjízdnost na něm je horší, protože se sníh ujíždí a snadno jde auto na něm do smyku nebo se chová nepředvídatelně,“ dodal Pospíšil.

Neprůjezdná je silnice 9 u Jestřebí, kde havaroval kolem páté ráno kamion. Podle dopravního webu policie leží kamion přes celou komunikaci, objízdná trasa na Prahu pro osobní vozidla vede přes Doksy do Dubé. Objížďka není vhodná pro nákladní dopravu. Policie odhaduje, že uzavírka úseku silnice první třídy potrvá do 10:00.

Sníh napadl i v dalších krajích

Také na některých silnicích ve Zlínském kraji se v pátek ráno vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky. Viditelnost místy snižují sněhové přeháňky. Cesty druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá ujetý sníh, silnice v ostatních částech kraje jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Sjízdné jsou však jen se zvýšenou opatrností, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Dešťové přeháňky se sněhem v pátek ráno komplikují dopravu i na Pelhřimovsku. Během noci napadly asi dva centimetry nového sněhu. Hlavní silnice jsou většinou vlhké po chemickém ošetření, na vedlejších leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Silnice jsou podle silničářů sjízdné, řidiči však musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. U Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku havarovala dvě osobní auta.

„V celém kraji jsme měli v terénu 109 sypačů,“ řekl Tomáš Krejčí z Krajské správy a údržby silnic. Během noci pomáhali silničáři několika vzpříčeným kamionům na Pelhřimovsku, ráno už nejsou žádné potíže hlášeny.

Nehody komplikují dopravu

V Královéhradeckém kraji v noci napadl další sníh, všechny silnice byly ráno s opatrností sjízdné. Na hlavních tazích ležel rozbředlý sníh po chemickém ošetření, inertně udržované úseky silničáři pluhovali a ošetřovali posypem.

Na silnici 300 u Třebihoště na Trutnovsku pak ráno narazilo auto do stromu, který spadl na silnici pod tíhou sněhu. Na místě zasahovali hasiči, kteří ho odstranili z vozovky. Opatrní by měli být motoristé na dálnici D11 před Hradcem Králové, kde ve směru od Prahy stojí v odstavném pruhu porouchaný automobil.

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné. Řidiči by měli ve vyšších polohách počítat s rozbředlým sněhem, vyplývá z informací silničářů. Varují také před silným větrem. Dopravu komplikuje několik nehod. Na Předmostí v centru Ústí nad Labem podle policejního webu naboural po smyku autobus do sloupu. Podle předběžných informací si havárie vyžádala zranění jedné cestující. Silnice je průjezdná jen s velkou opatrností. Autobus havaroval také na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem. Srážka s osobním autem se obešla bez zranění.

V noci na neděli i minus 10 °C

Podle předpovědi by v pátek mělo být zpočátku zataženo se sněžením, v polohách pod 400 metrů nad mořem budou přeháňky smíšené nebo deštivé a ojediněle mohou být mrznoucí s tvorbou ledovky. Během dne bude oblačno a místy sněhové přeháňky, zvláště na horách. Nejvyšší denní teploty budou mezi nulou a třemi stupni Celsia, na horách by se nad nulu neměly dostat. Bude silně foukat, meteorologové očekávají, že na horách v nárazech může rychlost větru být až 130 kilometrů v hodině. Na horách pak mohou být i závěje.

V noci na sobotu spadnou teploty až na minus šest stupňů Celsia. Během noci se začne v Čechách oteplovat. Od vyšších poloh se budou nadále tvořit sněhové jazyky, na horách opět závěje. Přes den se budou teploty pohybovat kolem nuly. Mírně se ochladí v neděli, kdy v noci bude i minus 10 stupňů Celsia. Při slabém větru se budou maximální denní teploty pohybovat mezi minus třemi a jedním stupněm Celsia. Místy bude občas sněžit, zejména na horách.

Fotogalerie
5 fotografií