Výstraha ČHMÚ před ledovkou platí od pátečního poledne do sobotní 9. ráno pro Karlovarský a Ústecký kraj, od páteční 20. hodiny do sobotního poledne pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj, Prahu a Českolipsko. A od půlnoci do sobotního poledne pro Pardubický a Královéhradecký kraj a Vysočinu.

Obyvatele Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje pak meteorologové varují před tvorbou náledí od páteční 18. hodiny do sobotní osmé ráno.

„Předpokládáme, že již v pátek odpoledne se začnou na západě a severozápadě Čech vyskytovat místy dešťové srážky, většinou mrznoucí. Večer a v noci na sobotu bude od západu postupovat přes Čechy a Českomoravskou vrchovinu hlavní pásmo dešťových srážek, které budou při očekávaných teplotách slabě pod nulou namrzat a vytvářet ledovku,“ uvedli pracovníci ČHMÚ.

Na jižní Moravě čekají meteorologové převážně teploty nad nulou, takže tam je pravděpodobnost tvorby ledovky minimální. V severovýchodní polovině Moravy a ve Slezsku sice také výskyt ledovky nepředpokládají, ale od pátečního večera do sobotního rána se může částečně protrhávat oblačnost, takže se mohou vytvořit zmrazky a náledí z roztátého sněhu.

Fotogalerie
5 fotografií