Santos vyhlásil v reakci na ničivý sesuv stav „ekonomické, sociální a ekologické nouze“ a přislíbil, že centrální vláda věnuje na „humanitární priority“ spojené s přírodní katastrofou 40 miliard kolumbijských pesos (téměř 350 milionů korun).

Sesuv půdy v Kolumbii:

Mezi oběťmi jsou i děti

První z 273 obětí, mezi nimiž jsou více než čtyři desítky dětí, byly v pondělí pohřbeny příbuznými, které živel mnohdy připravil o několik členů rodiny. „Takhle je to lepší, když to víme. Aspoň máme jistotu, kde je,“ řekl AP dvaadvacetiletý Danilo Garzón García během pohřbu své malé sestry, jejíž tělo nalezla rodina dlouhé hodiny po sesuvu. Narážel tím na nejistotu dalších obyvatel Mocoy, kteří stále pátrají po svých blízkých. Podle záchranářů stále existuje naděje, že mohl někdo z desítek pohřešovaných přežít, zmenšuje se však s každou hodinou.

Nejhorší katastrofa posledních let

Sesuvy půdy, způsobené silnými lijáky, zničily většinu čtyřicetitisícového města Mocoa. Zraněno bylo dalších více než 400 lidí a stovky dalších zůstávají v nouzových evakuačních střediscích. Ve městě byly přerušeny dodávky elektrického proudu a pitné vody.

Ke katastrofě, která je podle místního tisku jednou z nejhorších za několik let, přispělo i zvýšené kácení lesů v oblasti v posledních letech.