Houbařská sezona začínala letos zvolna, ale teď už se konečně rozjela. Houby rostou zejména v řídkých částech lesů, kam se dobře dostane déšť. Anebo v blízkosti vody, což potvrzuje Jitka Pivodová (56), která našla »rodinku« pravých hřibů nedaleko Pastvického rybníka na Kutnohorsku.

Šárka Havlová (47) houbařila u Vysokého nad Jizerou a přinesla si domů plný košík. „Z kloboučků budou řízky,“ libuje si Šárka. Dalibor Marounek našel v borových lesích na Roudnicku zase nadílku klouzků zrnitých. Počasí bude houbařům přát. Vlhký vzduch ze severozápadu přinese ochlazení a přeháňky, které budou lesy i nadále mírně zavlažovat. Pršet by mělo zejména v sobotu.

Výprava na houby v Kanadě se pro Češku Marii N. (30) změnila v horor. Ztratila se. Čtyři dny pak bloudila v divočině v oblasti Severozápadního teritoria, než konečně našla cestu zpátky do tábora, kde s kamarády kempovala. „Nebála jsem se o sebe, ale měla jsem hrozný pocit z toho, že se o mě strachují kamarádi. Ten stres byl víc vysilující než nekonečné bloudění,“ vzkázala.

Jak bude?

  • Čtvrtek: proměnlivá oblačnost, přeháňky, den 18 až 22 °C.
  • Pátek: polojasno, večer místy přeháňky, noc 4 až 10 °C, den 20 až 24 °C.
  • Sobota: proměnlivá oblačnost, bouřky, noc 9 až 13 °C, den 17 až 21 °C.
  • Neděle: polojasno, přeháňky, noc 9 až 13 °C, den 21 až 25 °C.

VIDEO: Při houbaření nikdy nesbírejte nic, čím si nejste jistí!

Video
Video se připravuje ...

Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé Blesk TV

Fotogalerie
6 fotografií