Chorvatské úřady vyzývají k opatrnosti turisty na plážích a během cest. Dva mrtví jsou hlášeni z Rumunska. Pětačtyřicetiletý muž zkolaboval a zemřel v severovýchodní části země v pátek při práci na poli. Šedesátiletý muž zemřel ve čtvrtek na infarkt na ulici ve východorumunském přístavu.

Teplotní rekordy i v Itálii a Francii

V Itálii se jako příčina úmrtí uvádí vedro u nejméně tří osob. Na zdejší pohotovost se v posledních dnech obrací o 15 až 20 procent více lidí. Místním vedrům přezdívají „Lucifero“ - tedy Lucifer.

Úřady také vyzývají obyvatele, aby zůstali v uzavřených místnostech a pili dostatek vody, píší agentury. Podle meteorologů se jedná o „ochutnávku“ toho, co kontinentu v příštích desetiletích nachystá globální oteplování, napsala agentura AFP.

Ve Francii je stále v paměti katastrofální rok 2003, kdy si horka podle odhadů vyžádala smrt 15 tisíc důchodců, z nichž někteří byli sami doma. V zemi bylo v pátek zaznamenáno několik teplotních rekordů, zvláště v Montpellier a na Korsice, kde se rtuť teploměru vyšplhala až na 42,7°C.

Tropická noc i ve slovinských Alpách

V Srbsku se hovoří o „pekelných“ vedrech, která prý přišla z Afriky. V četných balkánských městech byla už dnes ráno kolem 8:00 SELČ naměřena teplota více než 30 stupňů Celsia. V průběhu dne by měla vystoupat až na 42 stupňů.

Začátkem týdne klesne na hodnoty okolo 30 stupňů Celsia, než udeří další vlna veder. V alpské oblasti Slovinska byla v tomto týdnu zaznamenána první tropická noc, kdy ve výšce 1500 metrů nad mořem teplota přes noc neklesla pod 20 stupňů.

V Albánii kvůli velkým vedrům vypuklo na 15 lesních požárů, desítky dalších zachvátily jiné regiony. Horké a suché počasí ničí úrodu obilí a obavy z nedostatku vody přiměly úřady k výzvám omezit její užití jen na základní potřeby.

Video
Video se připravuje ...

Zničující vedro ve městě: Cítíme až 51°C a dráždí nás škodlivý plyn Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
22 fotografií