Bouřka zasáhla Morkovice-Slížany ve čtvrtek kolem 23:30. „Trvalo to tak pět minut. Dvě střechy jsou úplně pryč, ty zmizely. Dalších asi 13, 14 je v různém stupni poškození, včetně štítů mezi domy. Škody, které tady jsou, to opravdu vypadá buď na nějaké lokální tornádo, nebo na kulový blesk, sdělil starosta Pavel Horák.

„Vlítlo nám to do baráku“

Většina poškozených domů stojí v ulici Svatopluka Čecha. O část střechy přišel například Vladimír Prudík, podle kterého město skutečně zasáhl kulový blesk.

Vypadalo to jako ohnivá koule. Najednou to vylítlo do baráku paní Klimkové z jedné strany, vyletělo to druhou stranou ven a přímo do našeho baráku. Zlomilo nám to dva trámy. Mezitím se ozvala další rána a spadla střecha ještě sousedovi naproti, uvedl Prudík.



O kulovém blesku hovoří i Martin Adamčík, který jeho řádění v ulici pozoroval z balkonu svého domu. „Viděl jsem, jak to jiskří a jak kolem letěl kulový blesk. Měl tak 12 centimetrů. To byl mžik, bylo to, jak kdyby někdo odrazil tenisák, který proletěl do vedlejšího baráku, řekl Adamčík.

Starosta: Ke kulovým bleskům jsem skeptický, ale...

„Já jsem ke kulovým bleskům a podobným věcem skeptický, ale když vidím, co se tam stalo, tak už skoro věřím, že to tak opravdu bylo. Ty škody se dají těžko vysvětlit jinak,“ řekl starosta Horák Blesk.cz.

A jal se vypočítávat škody, které bouře způsobila. „Na prvním domě je stržená půlka střechy. Na dalším domě je z obou stran uražený štít, pak chybí kus střechy. Dále se stalo, že z garáže u jednoho domu odlítla celá střecha, letěla přes tři dvorky a skončila v ložnici ve čtvrtém rodinném domě,“ říká Horák.

Tím řádění počasí neskončilo. „Jedna střecha byla úplně pryč, museli jsme paní ještě v noci přestěhovat a zajistit jí náhradní ubytování. Byla tam spousta poničených střech, kde chybí od metru čtverečního do třeba pěti metrů. Je to zhruba 15 domů a dále drobnější škody. Na kostele chybí kousek střechy, u bytového domu spadlo pár tašek na auta, takže jsou tam dvě rozbitá čelní skla,“ dodal starosta.

Všude létaly jiskry

O desítky tašek přišla na svém domě i Božena Greplová. Voda jí následně vytopila ložnici a kuchyň. „Byl to rachot, všude létaly jiskry, jak se plechy ze střechy vedlejšího domu namotaly na dráty elektrického vedení. Hlavně že se žádnému nic nestalo,“ sdělila Greplová. Poškozený dům nyní opravuje její zeť.

Část města, kterou poškodila noční bouře, postihly před zhruba dvěma měsíci také lokální záplavy. „Je to tady snad zakleté. Ti samí lidé, kteří byli poškozeni velkou vodou, jsou teď postiženi tady tou smrští,“ posteskl starosta.

Hasiči ve Zlínském kraji zaznamenali kvůli večerním a nočním bouřkám doprovázeným silným větrem zhruba 80 výjezdů. Odstraňovali především popadané stromy a větve ze silnic a poškozené střechy domů. Při žádné z událostí nebylo hlášeno zranění osob, řekl mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

Co na to Dagmar Honsová?

„Kulový blesk je přírodní atmosférický jev, jehož výskyt je obvykle vázán na bouřkové počasí. Většinou bývá popisován jako koule o průměru 10 až 20 cm, oranžové, červené nebo žluté barvy,“ uvedla pro Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Hypotézy vysvětlující kulový blesk lze podle meteoroložky v zásadě rozdělit na pozemské a mimozemské. Pozemské varianty vysvětlují vznik kulového blesku jako výsledek fyzikálních a chemických reakcí, které mohou probíhat v atmosféře.

„Jako příklad uveďme složité chemické oxidační reakce atmosférického dusíku či ozónu. Další hypotézou je podstata elektrická, která kulový blesk vykládá jako sérii výbojů kulovitého tvaru. Existují i hypotézy předpokládající jaderné reakce vzácného plynu xenonu obsaženého v atmosféře,“ popsala Honsová.

Teprve v roce 2006 se vědcům Antoniu Pavaovi a Gersonu Paiveovi z Federální univerzity v brazilském Pernambucu podařilo při experimentu vytvořit kulový blesk o velikosti ping-pongového míčku.

Jejich „výrobek“ se po laboratoři proháněl celých osm sekund. „V Česku se kulový blesk vyskytne tak jednou za dva roky s tím, že nemůžeme 100% tvrdit, že se o kulový blesk jednalo a nebyl to např. pouze zpětný výboj rozvětveného blesku,“ dodala Honsová.

Fotogalerie
10 fotografií