Lesy jsou nepřístupné kvůli pádu stromů po bouřkách a silném větru. Ze stejného důvodu nesmí od víkendu turisté vstupovat do některých oblastí jižní části šumavského národního parku.

„Omezení je vzhledem k situaci nezbytné, byť bohužel přichází ve vrcholící turistické sezoně. S ohledem na rozsah škod v těchto lokalitách stále hrozí značné riziko úrazu vlivem pádů větví a stromů. Navíc zde probíhá intenzivní kalamitní těžba,“ řekl ředitel vojenské lesní správy Josef Vojáček.

Zákaz vstupu do dotčených lokalit zatím platí až do 21. října. Je ale možné, že se doba uzavření zkrátí. „Zákaz vstupu má dvouměsíční platnost s ohledem na rozsah škod. Směřujeme však do oblasti všechny naše síly, abychom omezení veřejnosti minimalizovali na nejkratší možný čas,“ uvedl výrobní náměstek vojenských lesů Libor Strakoš.

Podle předběžných odhadů silný vítr poničil 50 000 krychlových metrů stromů ve vojenských lesích. Společnost proto s ohledem na tento fakt ihned zastavila plánované těžby dřeva. Vojenské lesy spravují v Česku přibližně 140 000 hektarů pozemků. Jde o území v současných a bývalých vojenských újezdech.

Prachatický úřad vydal zákaz vstupu do šumavských lesů

Prachatický městský úřad vydal kvůli kalamitě zákaz vstupu do některých částí lesů šumavského národního parku. Jde hlavně o oblast mezi Novou Pecí a Stožcem. Šumavský národní park ještě v úterý začne v dotčených lokalitách umisťovat cedule se zákazem vstupu. ČTK to řekl jeho mluvčí Jan Dvořák. Šumavský národní park požádal o vydání zákazu kvůli sobotní bouřce a silnému větru, které polámaly desítky tisíc krychlových metrů dřeva.

Dvořák uvedl, že park ještě čeká na vyjádření českokrumlovského městského úřadu. Také ten obdržel žádost o vydání zákazu vstupu do šumavských oblastí spadající do jeho katastru jakožto obce s rozšířenou působností. „Ale jednoznačně větší část se týká Prachaticka. Nejvíce zasažené oblasti se nacházejí mezi Novou Pecí a Stožcem, pro něž už zákaz začíná platit,“ řekl Dvořák. Za porušení zákazu může úřad uložit pokutu.

Na Šumavě nesmí turisté rovněž ode dneška vstupovat do některých míst vojenských lesů. Jde hlavně o lokality Pěkná, Arnoštov, Uhlíkov, Jablonec, Maňávka, Nová Pec a Zvonková. Také tam sobotní bouřka a vítr vyvrátily podle předběžných odhadů desítky tisíc stromů.

Fotogalerie
9 fotografií