„Nejvíce postižené větrem byly kraje Středočeský, Moravskoslezský, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký,“ vypočítává mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

Liberecký kraj: Evakuace cestujících

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do dnešního rána k 84 událostem, většinou šlo o popadané stromy. U Bělé u Staré Paky na Semilsku najel večer do spadlého stromu vlak, hasiči museli 32 cestujících evakuovat a zajistili pro ně autobus. Provoz na trati už byl obnoven.

„Jedním ze zásahů většího rozsahu byl náraz vlaku do stromu, který vítr sfoukl do kolejiště, a to v obci Bělá u Staré Paky. Pro 32 cestujících hasiči zajistili náhradní autobusovou dopravu. Nehoda se obešla bez zranění,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Pád stromu přes koleje byl nahlášen v Želechovicích ve Zlínském kraji, ale strojvedoucí ho odstranil sám. Vyřešeny byly i problémy na trati Katovice–Bohumín, některé vlaky ale nabraly více než pětihodinové zpoždění. Spadlý strom zastavil dopravu na železniční trati Valšov–Rýmařov na Bruntálsku. Vlaky tam zatím nejezdí.

Problémy na trati řešili i na Ústecku, kdy popadané trakční vedení zastavilo provoz na železniční trati mezi Trmicemi a Řehlovicemi. Omezení provozu potrvá dnes celé dopoledne, v úseku nahradily vlaky autobusy, informují České dráhy. V úseku od Řehlovic do Bíliny na Teplicku nabírají spoje zpoždění kolem 20 minut.

Domácnosti bez elektřiny, poničená samoobsluha

K vážnějším zásahům patřil také výjezd do Bozkova na Semilsku, kde vítr poničil část střechy místní samoobsluhy. „Část střechy zasáhla elektrické vedení. Hasiči střechu zakryli, místo zajistili a jako dohled zde zůstala jednotka místních dobrovolných hasičů,“ doplnila mluvčí hasičů Bílková.

Bez proudu jsou od čtvrtečního večera v Libereckém kraji desítky domácností, na odstranění poruch na vysokém i nízkém napětí energetici pracují. Silně vítr zasáhl zejména Frýdlantsko. „Na pomoc jsme volali i subdodavatelské firmy a také přesouvali poruchové čety z lokalit, kde kalamita nezasáhla. Předpokládáme, že se nám většinu poruch podaří odstranit dnes, nicméně s nastávajícím víkendem mohou přibývat nová hlášení poruch, když se lidé bude vydávat na kontrolu svých rekreačních objektů,“ řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Přijde první sníh a těhotné ženy nebudou ve své kůži Dagmar Honsová, Lukáš Červený

ČEZ zaznamenal kvůli silnému větru také poruchy na vysokém i nízkém napětí na Děčínsku a Ústecku. Podle Holingerové se situace přes noc uklidnila a společnosti se povedlo odstranit asi dvě třetiny poruch.

V Královéhradeckém kraji se kvůli silnému větru v noci na dnešek ocitly bez elektřiny stovky domácností. Nejvíce poruch energetici řešili na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku. „V současné době jsou naše poruchové čety a technici stále v terénu a intenzivně pracujeme na obnovení zbývajících dodávek,“ uvedla regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

Vítr zastavil i lanovku na Sněžku

Silný vítr dnes zastavil provoz na horním úseku lanovky na nejvyšší českou horu Sněžku. V noci na dnešek na Sněžce klesla teplota asi na jeden stupeň pod nulu a vrchol hory pokryla námraza. „Sníh to ještě není, padal zmrzlý déšť,“ řekl ČTK pracovník lanovky.

Vítr na Sněžce ráno dosahoval rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině. Provoz lanovky je možný do rychlosti větru 60 kilometrů. Lanovka kvůli větru nejela již ve čtvrtek, kdy stály oba úseky. Na Sněžce ve čtvrtek válo rychlostí přes 110 kilometrů v hodině.

Turisté mohou při cestě na vrchol využít spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Z Růžové hory zbývá turistům na Sněžku 2,5 kilometru pěšky.

Strom spadl na zaparkované auto

Silný vítr večer potrápil i další regiony, například v Olomouckém kraji hasiči evidují přes 40 výjezdů. I tam padaly stromy a větve na dráty elektrického vedení. Ale nejen na ně. „V Olomouci v ulici Vídeňská došlo k pádu stromu na zaparkované vozidlo. Na železnici vznikly komplikace z důvodu několika spadených stromů u Starého Města na Šumpersku. Ve Šternberku silný vítr urval oplachtování z ocelového přístřešku,“ vypočítává mluvčí hasičů HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Vůbec nejvíce výjezdů kvůli větru měli hasiči v Moravskoslezském kraji, a to 122. „Především od 20:00 do půlnoci odstraňovali spadlé stromy z komunikací, ale také z elektrických drátů a na Bruntálsku i z kolejí železniční trati Rýmařov–Valšov. Hasiči nemají v této souvislosti dosud hlášena žádná zranění ani dopravní nehody,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Střední Čechy: Poškozené střechy

Středočeští hasiči vyjížděli kvůli větru již ve čtvrtek k více než sto událostem, šlo opět hlavně o spadlé stromy a větve, vítr také poškodil střechy a elektrické vedení. Nejvíce výjezdů bylo na Benešovsku a Příbramsku. Nikdo nebyl zraněn, v noci se počet výjezdů vrátil k normálu, uvedl dnes ráno mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

„Zasahující hasiči a jejich operační středisko byli nejvíce vytíženi mezi 18:00 a 20:00. V té době bylo ohlášeno 40 nových událostí, což je více než dlouhodobý průměrný počet zásahů za 24 hodin,“ uvedl Gabriel. V Mělníku, Čelákovicích a Mladé Boleslavi vítr poškodil plechové střechy rodinných či bytových domů. „Hasiči je zafixovali na původním místě pomocí výškové nebo lezecké techniky,“ doplnil mluvčí.

Rozvody elektřiny byly poškozeny také Sudoměři na Mladoboleslavsku, kam vyjížděla jednotka profesionálních hasičů z Bělé pod Bezdězem. „V důsledku výpadku elektřiny zde došlo k zastavení cirkulačního čerpadla na topném systému v rodinném domě a z bezpečnostního ventilu unikala pára. Hasiči kotel bezpečně zajistili,“ uvedl Gabriel.

Spadlé reklamní plochy

V Pardubickém kraji museli od čtvrtečního odpoledne do dnešních 7:00 vyjet k 58 událostem, aby odstranili následky silného větru. U Dřítče na Pardubicku byla uzavřena silnice kvůli popadaným topolům. „Hasiči také odstraňovali spadlé reklamních plochy, které nevydržely nápor větru,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Nejvíce výjezdů bylo na Pardubicku a Orlickoústecku.

Téměř 30 výjezdů měli hasiči v Jihomoravském kraji ve čtvrtek večer kvůli silnému větru, který zasáhl region. Zasahovali především u popadaných stromů či větví. Nejvíce zásahů měli na Brněnsku a Blanensku. Na webu hasičů to dnes uvedl Filip Venclovský.

Ve čtvrtek od 18:00 do 22:00 hasiči v souvislosti se silným větrem evidovali 27 výjezdů, z toho desítku jich měli na Brněnsku a stejný počet na Blanensku. Třikrát zasahovali v Brně. „Na Blanensku spadla silná větev na střechu restaurace a dráty elektrického vedení. Větev hasiči odstranili pomocí řetězové pily a výškové techniky,“ uvedl mluvčí. Do Valtic na Břeclavsku zase vyrážela tamní dobrovolná jednotka a profesionální jednotka z Břeclavi k zajištění velkého party stanu.

Fotogalerie
17 fotografií