Několik centimetrů sněhu napadlo v noci ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka. Silnice první třídy jsou po nočním sněžení na Jesenicku a Šumpersku bez větších problémů sjízdné. „Na Červenohorském sedle napadlo do deseti centimetrů. Sníh jsme v noci průběžně odhrnovali a provedli jsme tam i chemický posyp. Stále sněží a silnice přes sedlo je s opatrností sjízdná,“ řekl dispečer společnosti Stavby, opravy a údržba silnic.

Podobná situace je v Jeseníkách také na silnicích druhé a třetí třídy. „Na Jesenicku to se sněžením tak dramatické nebylo. Ve vyšších polohách napadlo na silnice druhé a třetí třídy zhruba do dvou centimetrů sněhu,“ řekl dispečer jesenické správy silnic, podle kterého celou noc byly v tomto horském okrese spíše smíšené srážky. „Sněžilo hlavně na Ostružné, Ramzové a v okolí Vidly. Po chemickém posypu tam jsou už vozovky druhé a třetí třídy holé a mokré,“ uvedl. Bez větších problémů jsou sjízdné silnice také na sousedním Šumpersku.

Silnice Plzeňského kraje pokryl v noci první sníh. V terénu byly veškerá technika údržby. Všechny vozovky jsou sjízdné, provoz je všude plynulý, problémy nehlásí ani policie. Teploty se pohybují kolem nuly, během dne by měl všechen sníh odtát a teploty mírně vzrostou. Řekl to dispečer krajské správy a údržby silnic Jiří Slapnička.

„Do pěti centimetrů sněhu napadlo ve vyšších polohách Šumavy (Klatovsko), Českého lesa (Domažlicko a Tachovsko), ale i v Brdech ve směru na Rožmitál, například kolem Míšova (jih Plzeňska), takže už to bylo i na radlici,“ uvedl. Podle Slapničky byla původní předpověď meteorologů horší, než jaká byla nakonec skutečnost. V místech, kde se sype solí, sníh taje. Podobně na stovkách kilometrů úseků na Šumavě a v Českém lese, kde se nesmí solit a silnice se ošetřují kamennou drtí.

Sněhové přeháňky s deštěm zasáhly na Vysočině během nedělního večera a noci na pondělí zejména Žďársko, kde napadlo tři až pět centimetrů sněhu. Silničáři sníh odstraňovali pomocí 24 pluhů, dvě radlice zasahovaly v okolí Sněžného a Tří Studní. Všechny silnice jsou ráno sjízdné bez omezení, vážnější problémy nenastaly ani v noci, řekl Aleš Hubený z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

„Teploty se dnes pohybují v kraji od minus 0,2 do plus dvou stupňů,“ uvedl Hubený. Sněžit podle něj začalo v neděli po 17:00, mokrý sníh však většinou hned roztával. Na Žďársku zůstal na vozovkách kvůli vyšší nadmořské výšce.

Rozbředlý sníh v Krušných horách a mokrá D8

Silnice v Ústeckém kraji jsou ráno většinou sjízdné, v Krušných horách leží na komunikacích nižších tříd zbytky rozbředlého sněhu. Dopravu v kraji nekomplikuje žádná vážnější nehoda, místy se ale může tvořit náledí, vyplývá z informací silničářů.

Dálnice D8 je po chemickém ošetření mokrá, podobné je to u silnic prvních tříd. K opatrnosti silničáři nabádají v Krušných horách. Především na Chomutovsku a Mostecku jsou silnice druhých a třetích tříd sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Po ošetření na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Ve středních a vyšších polohách se během rána může vyskytnout náledí.

Silnice ve středních Čechách jsou ráno sjízdné, náledí se netvoří. Sněžilo jen večer na Rakovnicku a Příbramsku, v terénu bylo asi pět sypačů. Dále už nebylo nutné techniku nasazovat, řekl pracovník dispečinku krajských silničářů. „Silnice ve Středočeském kraji jsou převážně mokré, náledí se nikde po ránu nevyskytovalo a teploty se pohybují kolem dvou stupňů Celsia. Mělo by to být všechno sjízdné,“ uvedl dispečer kolem 6:30.

Slabá vrstva ujetého sněhu leží ráno ve vyšších polohách na silnicích na Prachaticku. Jihočeští silničáři zde vyjeli i na silnice nižších tříd, zasahovali také na úseku dálnice D3 z Veselí nad Lužnicí směrem na Prahu. Ve vyšších polohách jsou jihočeské silnice sjízdné se zvýšenou opatrností, místy mohou namrzat, řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová. Jen se zvýšenou opatrností je sjízdných zhruba 40 procent silnic v okresech Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Prachatice. O plošném náledí silničáři hlášení nemají.

Dva sypače vyjely na silnici z Vimperka na Kvildu a Borová Lada. „Ve vyšších polohách na Prachaticku je to trochu horší, pak jsme ještě měli výjezd na dálnici D3 z Veselí nad Lužnicí na hranici kraje. Technika je na Prachaticku venku, udržují i silnice nižších tříd. Silnice jsou v nižších polohách mokré, ve vyšších polohách je slabá vrstva ujetého sněhu,“ řekla dispečerka.

Na některých místech v Česku už napadl sníh.
Autor: Prichovice ilustracky pocasi sva / Blesk

Sněžit bude v pondělí i v úterý

V pondělí má být podle meteorologů zataženo, na většině území sněžení nebo déšť se sněhem, na Moravě a ve Slezsku déšť, zpočátku v polohách nad 1100 metrů, ráno a dopoledne nad 500 metrů sněžení. Od západu postupně proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy přeháňky, nad 400 metrů, ráno i v nižších polohách, sněhové, na horách trvalejší sněžení.

Nejnižší noční teploty v Čechách +2 až –2 °C, ojediněle tvorba náledí a zmrazků. Na Moravě a Slezsku 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v 1000 metrech na horách kolem –1 °C. Čerstvý severozápadní až severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, během dne v Čechách vítr jen mírný 2 až 6 m/s. Na horách na severu a severovýchodě sněhové jazyky, na hřebenech závěje.

V úterý pak bude polojasno až oblačno, zpočátku ojediněle přeháňky, nad 400 metrů sněhové. Nejnižší noční teploty +1 až –3 °C, při déletrvajícím vyjasnění a sněhové pokrývce až –5 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Fotogalerie
14 fotografií