„Pokud budete někam cestovat nebo plánujete nějaký výlet, tak vsaďte hned na pátek 17. listopadu. Poté už bude oblačnosti, srážek a také nebezpečných meteorologických jevů na silnicích přibývat,“ varuje v předpovědi pro Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

17. listopad: Po ranních mlhách se obloha vyjasní

Ve čtvrtek ještě bude jasno či polojasno s teplotami 4 až 8 °C. V noci na pátek klesnou místy teploty i pod bod mrazu (2 °C/-2 °C). V pátek na státní svátek Dnu boje za svobodu a demokracii bude zataženo, objeví se ranní mlhy, teploty se budou pohybovat opět v rozmezí 4 až 8 °C. „Během dne by se ale oblačnost měla rozpouštět,“ říká Honsová s tím, že večer od západu bude přibývat frontální oblačnosti, která s sebou přinese i dešťové přeháňky. „Na horách už by mělo sněžit,“ podotýká meteoroložka.

Bude však o něco tepleji než v době, kdy odstartovala sametová revoluce. 17. listopadu 1989 proudil do tehdejšího Československa studený vzduch, nejvyšší odpolední teploty byly do 5 °C, podotýká Honsová.

Víkend přinese sníh i Leonidy

Předpověď na víkend příliš příznivá není. Sobota přinese zataženo až oblačno, déšť se sněhem sněžení a teploty v rozmezí 3/-1 °C u nočních a 3/7 °C u denních teplot. „Déšť se bude měnit od nadmořské výšky nad 500 metrů nad mořem ve sněžení,“ říká Honsová. V neděli bude zataženo s teplotami 2/-2 °C v noci a 2/6 °C přes den. „Neděle přinese nejvíce oblačnosti a srážek. Očekáváme, že bude zataženo s deštěm se sněhem, od středních poloh by potom mělo sněžit. Foukat bude čerstvý vítr, takže v horských oblastech se budou vytvářet sněhové jazyky a také závěje,“ doplňuje meteoroložka.   

O prodlouženém víkendu bude však také možné spatřit „padající hvězdy“. Jejich pozorování však bude komplikovat právě zvýšená oblačnost. „Od 14. do 21. listopadu můžeme na obloze pozorovat Leonidy. Ty dostaly svůj název od toho, že vypadají, jako by vypadaly z jednoho místa na obloze. A to ze souhvězdí lva,“ dodává Honsová a v reportáži pro Blesk.cz dává několik tipů, jak a kde hvězdy pozorovat.   

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
33 fotografií