Dálnice byla nejdříve průjezdná jedním pruhem, poté musela být uzavřena. „Důvodem nehody bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky,“ řekla policejní mluvčí Markéta Johnová. Požití alkoholu před jízdou bylo podle ní u všech řidičů vyloučeno.

Nabouraná sanitka patřila středočeské záchranné službě, v tu chvíli jela od případu a kromě posádky byla prázdná. „Auto je pojízdné, jiný řidič do sanitky narazil zezadu,“ uvedla mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová. V tuto chvíli už je provoz obnoven.

Hasiči se s velkým počtem nehod setkávají od brzkého rána. „Vyjížděli jsme již k 11 nehodám, nejvíce jich bylo v severní části regionu,“ řekl Holomčík.

Pozor, klouže to

„Silnice sjízdné jsou, ale místy to bohužel namrzá, protože je pod nulou, takže jsou úseky, kde to klouže. Bylo pár dopravních nehod, řidiči s tím musí počítat,“ řekl dispečer silničářů.

Největší problém je podle něj na odkrytých silnicích třeba mezi poli. V terénu je osm sypačů, podle dispečera se ale bude jejich počet zvedat. Na několika místech trápí řidiče také mlha.

Další nehoda se stala na 31. kilometru dálnice D10 ve směru na Mladou Boleslav. Osobní auto tady na namrzlé vozovce narazilo do svodidel. Nikdo se nezranil. „Žádáme řidiče, aby přizpůsobili jízdu stavu a povaze vozovky. Je nutné si uvědomit, že při teplotách pod nulou mohou silnice namrzat,“ vyzvala policejní mluvčí Johnová.

Mrznoucí mlhy

Silnice na většině území Královéhradeckého kraje byly dnes ráno sjízdné bez omezení. Jen vedlejší komunikace na Náchodsku, Rychnovsku a Trutnovsku mohly místy namrzat. V nejvyšších polohách Orlických hor, hlavně v okolí Šerlichu, ležela na silnicích slabá vrstva ujetého zledovatělého sněhu s nerovnostmi krytá posypem. Tam je potřeba dbát maximální opatrnosti. Vyplynulo to z dnešního hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji polojasno, ojediněle se vyskytly mrznoucí mlhy a silnice pak namrzaly. Teploty se pohybovaly od minus pěti stupňů Celsia po nulu. Podle předpovědi meteorologů bude dnes většinou oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Dopoledne se mohou ojediněle vyskytnout mrznoucí mlhy.

Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat od plus čtyř stupňů Celsia až po sedm stupňů, v 1000 metrech na horách by mělo být kolem plus dvou stupňů Celsia. Během dne bude slabý jižní až jihovýchodní vítr zesilovat na čerstvý s nárazy až kolem 70 kilometrů v hodině.

Námraza na východě Vysočiny

Východní polovinu Vysočiny trápí mlhy a možnost namrzání vozovek. Na Třebíčsku pracovali silničáři už v noci, na Žďársku vyjížděli po 6:00.

„Namrzání hlásili mezi Novým Městem a Olešnou na Žďársku. Asi to ještě chvíli potrvá. Teď se teprve nakládá,“ řekl dispečer krajských silničářů v 6:10. Před mlhami varují silničáři i na Jihlavsku. Západní část kraje je bez mlh a silnice jsou tam sjízdné bez omezení.

Jižní Čechy: Buďte opatrní

V jižních Čechách je většina silnic sjízdná se zvýšenou opatrností. V noci měli silničáři jen několik výjezdů, uvedl dnes dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Otakar Zich. V kraji dnes bude od tří do šesti stupňů Celsia. „Noc byla klidná, měli jsme jenom několik výjezdů na Budějovicku, Strakonicku a Táborsku, teploty byly od minus šesti do plus jedna, žádné problémy,“ řekl Zich.

Bez omezení jsou sjízdné silnice II. a III. tříd na Táborsku, v ostatních okresech se zvýšenou opatrností. Vozovky I. tříd jsou sjízdné bez omezení v okresech Strakonice a Tábor, ve zbytku kraje se zvýšenou opatrností. „Někde v lesních úsecích nebo nad vodou to může klouznout, ale vyjížděli jsme preventivně, je to ošetřené,“ řekl dispečer.

Nejnižší teploty se v noci na jihu Čech pohybovaly kolem minus deseti stupňů. ČTK to dnes řekla Svatava Křivancová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na Březníku bylo minus 11,5 stupně Celsia, Jezerní slať měla minus 10,4 stupně, na Rokytské slati bylo minus deset stupňů.

Fotogalerie
11 fotografií