Dopravu na Vysočině ztěžuje sněžení nebo déšť se sněhem. Výstraha meteorologů před silným sněžením platí hlavně pro Žďársko. Řidiči musejí na silnicích počítat s ujetým nebo rozbředlým sněhem, a to i na dálnici D1. Na kluzkých vozovkách se od rána stalo 16 dopravních nehod, tři lidé se při nich lehce zranili, řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková v 10 hodin.

Pět řidičů si policii dopoledne stěžovalo na zledovatělou vozovku, volání se týkala úseků na Třebíčsku, Havlíčkobrodsku i Jihlavsku. K nehodám policisté vyjížděli od 4:00, zasahovali zatím ve všech okresech vyjma Havlíčkobrodska.

Silnice pokryje nový sníh

Desítky sypačů jezdily v kraji už v noci na středu, protože mokré komunikace namrzaly a tvořilo se na nich náledí. Ráno začal místy padat mokrý sníh. 

Aktuální výstraha na silné sněžení s vysokým stupněm nebezpečí platí pro okresy Svitavy v Pardubickém kraji, Žďár nad Sázavou na Vysočině a Blansko v Jihomoravském kraji, a to od devíti do 12 hodin. Opatrní by měli být hlavně řidiči, protože se může náhle snížit viditelnost a silnice může rychle pokrýt nový sníh.

Na severu Čech vítr zastavil lanovky

Silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti 86 kilometrů v hodině, zastavil dopoledne provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Ta totiž může jezdit pouze do rychlosti větru 58 kilometrů v hodině. Informoval o tom přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Ze stejných důvodů se zastavila i sedačková lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou v Krkonoších.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 80 let. V minulosti běžně stála kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů na Ještědu přibývá, loni tak stála lanovka za celý rok osmnáctkrát. Podle Štěpána se to projevilo i na menším počtu přepravených cestujících, za celý rok jich bylo 287.500. „Měli jsme asi o 13 tisíc lidí méně než v roce 2016,“ uvedl přednosta. I tak podle něj patřila loňská sezona mezi nejlepší v posledních letech.

Fotogalerie
6 fotografií