Dopravu na Vysočině komplikoval po ránu především silný vítr a padající stromy. Situace se začala zhoršovat okolo 04:00, řekl ČTK dispečer krajských silničářů Roman Hubený. Výstraha před silným větrem platí podle meteorologů do dnešních 20:00.

Teploty se dnes ráno pohybovaly od tří do pěti stupňů. Silnice byly holé, vlhké, místy se objevila mlha. Cesty jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. „Vlivem silného větru začaly padat stromy, některé vozovky jsou částečně neprůjezdné. Je to celokrajský problém,“ řekl Hubený.

Video
Video se připravuje ...

Vítr v Praze: Kusy protihlukové stěny na Českobrodské zasáhly jedoucí auto Aktu.cz

Přes den bude podle meteorologů oblačno. Místy se mohou vyskytovat mlhy. Ojedinělé mrholení se večer a v noci změní na déšť. Nejvyšší teploty vystoupají ke čtyřem až sedmi stupňům Celsia. Vítr bude vanout rychlostí okolo 40 kilometrů v hodině a v nárazech až 90 kilometrů.

Nyní na Vysočině fouká vítr 90 až 100 km. Krátce po půl páté se U obce Duběnky zřítil na silnici strom těsně před jedoucí autobus, který vezl cestující do práce. „Autobus naštěstí strom minul, ale ten do něj narazil v malé rychlosti. Nehoda se obešla bez zranění,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Před 06:30 v obci Sněžná vítr vylomil strom, který dopadl přímo na osobní automobil Nissan Almera. Také tato nehoda se obešla bez zranění.

Vítr zastavil lanovku na Ještěd

Kabinová lanovka na Ještěd, která je oblíbenou turistickou atrakcí, letos kvůli silnému větru stojí už podruhé, loni za celý rok to bylo osmnáctkrát. „Vrcholu by síla větru měla dosáhnout v poledne, tak to nevidím moc reálně, ale uvidíme,“ oznámil přednosta lanovky Vladimír Štěpán. 

Předpověď pro dnešní den podle Štěpána není příznivá a není tak jisté, zda se ještě dnes podaří provoz obnovit. Kabinová lanovka je v provozu přes 80 let a jen loni přepravila 287 500 cestujících a loňská sezona tak patřila mezi nejlepší v posledních letech.

Lanovku na Ještěd využívají především turisté z Česka, Německa a Polska. Z vrcholu hory se jim za hezkého počasí otevře pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Lanovka na Ještěd jede čtyři minuty a délka trati kabinové lanovky dosahuje 1188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem.

Liberecký kraj: Stromy padaly na silnice i železnici

Silný vítr dnes dopoledne zkomplikoval přitom dopravu v celém Libereckém kraji, také v Hejnicích měl v nárazech až 100 kilometrů v hodině. Stromy popadaly na silnice i na železnici. Hasiči měli od rána přes 20 výjezdů, řekl zastupující mluvčí hasičů v Libereckém kraji Jan Mandl. „Je to rovnoměrně po celém kraji,“ dodal Mandl.

Kvůli spadlému stromu byla dopoledne dočasně neprůjezdná silnice číslo 10 u Malé Skály na Jablonecku či silnice nižších tříd v Roztokách u Semil nebo mezi Lučany nad Nisou a Horním Maršovem na Jablonecku. Spadlý strom hasiči odstraňovali také z železniční trati mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku.

„Průměrná rychlost větru v Libereckém kraji je od pěti do deseti metrů za sekundu (tedy 18 až 36 km/h), v horách kolem 16 metrů (58 km/h),“ uvedla Lenka Musilová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Energetici kvůli popadaným stromům řeší dvě poruchy na vedení vysokého napětí u Semil. „S tím souvisí i poruchy na nízkém napětí v Benešově u Semil, Hájích nad Jizerou, Příkrým či Bitouchově,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Předpokládá ale, že poruchy se podaří v průběhu dneška odstranit.

Zlínský kraj: Sníh v horských oblastech

Silnice v horských oblastech Vsetínska pokrývá místy vrstva zledovatělého sněhu do tří centimetrů krytá posypem. Zvýšená opatrnost ze strany řidičů je na místě zejména v lesních úsecích. Vozovky v dalších částech Zlínského kraje jsou holé a vlhké, na Zlínsku a Uherskohradišťsku většinou suché.

Na Vsetínsku a Kroměřížsku je převážně zataženo, naopak na Zlínsku a Uherskohradišťsku je skoro jasná obloha. Teplota se ráno pohybovala od minus jednoho do plus pěti stupňů Celsia. Místy fouká slabý vítr a je mlhavo. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout deseti stupňů. Vát bude slabý, postupně čerstvý jihovýchodní až jižní vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti přes 50 kilometrů v hodině.

Moravskoslezský kraj: Pršet začne k večeru

Se zvýšenou opatrností jsou dnes sjízdné silnice zejména ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje na Frýdecko-Místecku, Bruntálsku a Opavsku. Silnice jsou holé a vlhké nebo mokré po chemickém ošetření. V kraji je navíc mlhavo. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. Podle předpovědi meteorologů dnes teploty dosáhnou až deseti stupňů Celsia. Místy bude mrholit, k večeru začne pršet.

Video
Video se připravuje ...

Novoroční předsevzetí podle počasí: Kdy jít k holiči nebo přestat pít kafe? Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
10 fotografií