„Počasí u nás ovlivňuje frontální rozhraní oddělující chladný vzduch na západě od teplého na východě,“ uvedl ČHMÚ. Bouřky budou podle meteorologů doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h. 

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od 11:00 do 21:00 pro celý Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj a Vysočinu a ve Středočeském kraji pro Benešovsko, Kolínsko, Kutnohorsko a Nymbursko. Od 17:00 do pátečních 01:00 se pak mohou bouřky vyskytovat v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Přívalový déšť může zatopit sklepy a další níže položená místa. Lidé by kvůli nárazovému větru měli zajistit okna, dveře, zahradní nábytek, slunečníky či další volně položené věci.

Kvůli zvýšenému nebezpečí vzniku požárů by lidé neměli rozdělávat oheň ve volné přírodě, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Podle meteorologů je dobré myslet i na úsporné nakládaní s vodou. „Požáry mohou vzniknout i při úderu bleskem,“ dodali.

Na Pardubicku lámala bouře stromy

Během noci na čtvrtek přitom vyjížděli hasiči na Pardubicku k 15 zásahům, při nichž likvidovali následky bouřek. Odstraňovali většinou spadlé větve a stromy. Ostatní okresy bouře příliš nezasáhly, déšť větší škody nezpůsobil, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Vyvrácené a polámané stromy museli hasiči odstraňovat například ve Valech, Lipolticích, Živanicích nebo Bukovině u Přelouče. V Ronově nad Doubravou na Chrudimsku se skácel strom na železniční trať. Ve Starých Ždánicích na Pardubicku spadly dráty elektrického vedení, událost se obešla bez požáru.

Pondělní smršť nadělala škody

Bouře se přehnala územím Česka už během pondělí. Nejhorší situace byla v Královéhradeckém kraji, kde hasiči vyjížděli k 25 incidentům včetně spadaných semaforů v obci Stěžery. Bouřka také vytvořila vhodné podmínky pro fotografy, kteří pořídili zajímavé fotografie.

Fotografovi se podařilo zachytit pondělní bouřku ve své plné síle
Autor: Ondřej Moravek

Někdo ji ani nezaznamenal, pro jiné způsobila značné komplikace. Bouřka, která se v pondělí kolem 16. hodiny přehnala přes Česko, měla v některých částech země takovou intenzitu, že lidem odlétaly plechy ze střech a na vozidla padaly stromy.

Například v Hradci Králové a okolí měli hasiči plné ruce práce. „Silný vítr lámal stromy například v Malšovicích, Kosicích a ve Stěžerech a na křižovatce ulic Hradecká a Sokolská poškodil semafory, které spadly na komunikaci. Samy o sobě semafory nic nepoškodily, ale blokovaly dopravu,“ popisovala situaci Martina Götzerová, tisková mluvčí hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

„Několik zásahů zaznamenali i hasiči na Rychnovsku. V Kostelci nad Orlicí pomáhali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a místní dobrovolná jednotka u větrem poškozené střechy, kterou zajistili a provizorně opravili. Jednotky odstranily také několik stromů, především v okolí Kostelce nad Orlicí,“ pokračovala.

Co dělají v tomhle počasí lovci bouřek:

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek ve Studiu Blesk popsali, jak poznat bouřku a jaké jsou její typické znaky. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

Fotogalerie
11 fotografií