„Období od 28. května do 24. června jako celek bude teplotně nadprůměrné,“ předpokládají meteorologové. Po tropických vedrech na konci května podle nich přijde mírné ochlazení a teploty se v posledních dvou týdnech předpovídaného období dostanou k hodnotám běžným pro tuto část roku.

Srážkově by se následující čtyři neděle neměly vymykat z průměru. Déšť ale bude mít převážně lokální charakter. „Proto lze očekávat na našem území velké rozdíly v celkových úhrnech,“ dodali meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 28. květnem a 24. červnem je 15,9 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměr činil 19,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 13,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1974.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
30 fotografií