Pondělní den bude v řadě 12. dnem, kdy se na našem území budou vyskytovat místy silné bouřky doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy - tj. krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě až 30 mm a zesílením větru na rychlost 70 km/h.

Blíží se k vám bouřka? Sledujte radar

Silné bouřky opět očekáváme během odpoledních hodin. Budou lokální a tentokrát se budou vyskytovat zejména na severu území v horských oblastech. Bude se jednat o klasické bouřky, které se tvoří v důsledku nerovnoměrného zahřívání povrchu. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, během dopoledne ale začne opět přibývat kupovité oblačnosti.

Dejte si odpočinkový den

Na severu území buďte ve střehu, na zbytku území se přeháňky nebo bouřky vyskytnou pouze ojediněle. Nejvyšší odpolední teploty budou vysoko – nejčastěji mezi 25 až 29 °C, naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu. Vítr nás rozhodně neochladí – bude vát pouze slabý o rychlosti do 15 km/h.

Pokud můžete, naplánujte si odpočinkový den – dusný, teplý a labilní vzduch bude zatěžovat zejména kardiaky, astmatiky a starší ročníky. Po silných bouřkách hrozí předčasné porody. Zejména přes poledne se zdržujte ve stínu, jinak hrozí spáleniny od slunečních paprsků bez ochranných prostředků po 20 minutách. Zvyšte příjem nealkoholických, neslazených nápojů. Index žízně bude na vysokých hodnotách.  

Důležité pracovní úkoly naplánujte hned na ráno nebo dopoledne, koncentrace a energie k práci se zvyšujícími se teplotami bude rychle klesat. Ochladit se můžete zajít například do lesa – tam, kde v minulém týdnu pršelo, s sebou vezměte košík na houby. Rostou. Pozor jen na vysokou aktivitu klíšťat.

Fotogalerie
29 fotografií