V pátek bude oblačno až polojasno, na jihu a východě území místy přeháňky nebo bouřky, avizovala ve své předpovědi meteoroložka Dagmar Honsová. Oblačnost bude ubývat v odpoledních hodinách. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví těsně pod tropickou hodnotou – naměříme 25 až 29 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti kolem 20 km/h. A čekejte bouřky.

Teploty v pátek nás budou lákat k vodě, během dne ale musíme být ve střehu. V teplém a labilním vzduchu se budou tvořit místy bouřky, které mohou být ojediněle i silné, tedy doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až 40 mm a zesílením větru v nárazech o rychlosti 60 km/h. 

Velmi teplé počasí bude zatěžovat během pátečního dne kardiaky, astmatiky a starší generace – zejména ti by měli snížit svoji fyzickou aktivitu, častěji odpočívat a přes poledne se zdržovat ve stínu a chladu. Pro všechny ale platí zvýšení příjmu nealkoholických tekutin na minimálně tři litry.

SLEDUJTE POSTUP BOUŘEK NA RADARU

Silné bouřky mohou způsobit psychické potíže labilním jedincům. Nad střední Evropou je extrémně podprůměrný stav ozonu, takže hrozí spálení pokožky bez opalovacího krému po 25 minutách. Před přímým slunečním zářením se chraňte. Používejte opalovací krémy s UV faktorem minimálně 30, pokrývku hlavy a sluneční brýle.

Zejména u dětí hrozí úpal nebo zánět spojivek z přímých slunečních paprsků. Zejména v severozápadní části území mohou být v důsledku slunečních paprsků a bezvětří zvyšované koncentrace přízemního ozonu. Ten dráždí sliznice u malých dětí.

Index kondice bude na středních hodnotách. Fyzicky náročnější aktivity a sport naplánujte na ráno a dopoledne, to teplota vzduchu ještě nebude tak vysoko. Ideální páteční aktivitou ve volném čase bude výlet na zámek nebo na hrad, tam bude chladněji.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií