Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková uvedla, že v 16:30 platil první stupeň povodňové aktivity už na osmi místech Frýdecko-Místecka. „Na tuto úroveň vystoupala Lubina ve Vlčovicích, Ondřejnice v Kozlovicích a Rychalticích, Olešná v Palkovicích, Baštice v Bašce, Morávka ve Vyšních Lhotách, na Lučina v Domaslavicích, Ropičanka v Řece a Ostravice ve Frýdku-Místku,“ řekla. Dodala, že jen výjimečně by měly hladiny dosáhnout druhého stupně.

Za uplynulých šest hodin napršelo na hřebenech Beskyd kolem 50 milimetrů vody, Lysá hora za tu dobu zaznamenala 56 milimetrů, uvedli před 13:00 meteorologové. Podle nich budou vydatné srážky v oblasti pokračovat, přičemž srážkové úhrny za 48 hodin tam mohou činit kolem 120 milimetrů. Na severozápadním návětří Beskyd a Jeseníků by mohly být kolem 80 milimetrů za 48 hodin, v předhůří a blízkém okolí hor pak bude o něco méně srážek.

V Jeseníkách bude déšť slábnout a ustávat v noci na pátek, v Beskydech v pátek dopoledne, uvedli meteorologové. Současně radí lidem, aby se v oblastech se silným deštěm vyvarovali veškerých aktivit na řekách a v jejich okolí.

Sledujte příchod dešťů na radaru

Fotogalerie
29 fotografií