Nebývale vysoké teploty panují v celé Evropě od Skandinávie po Řecko, vůbec nejvíce přitom ukazují teploměry ve Španělsku a Portugalsku. Zatímco ve čtvrtek bylo nejtepleji v jihošpanělské Andalusii, v jejíž metropoli Seville naměřili 41,7 stupně, dnes se na největší horko musí připravit lidé v Extremaduře na západě země, kde se očekává více než 44 stupňů.

Podle listu El Mundo mají letošní vedra již tragičtější bilanci než ta loňská, kdy kvůli vysokým teplotám skonal jeden člověk. Po dělníkovi, který zemřel při stavbě dálnice v Murcii, doplatil na přehřátí organismu i zemědělec pracující v témže regionu na svém poli. Zemřel v nemocnici, kam jej převezli v kritickém stavu.

Varování před vysokými teplotami vyhlásily úřady v řadě dalších zemí. V Itálii například platí i pro turisty hojně navštěvovaná města jako Benátky, Florencii či Milán. Italští meteorologové rovněž upozorňují na zvýšenou koncentraci přízemního ozonu v ovzduší, jež v některých městech překračuje hranici 200 mikrogramů na metr krychlový, která je již považována za smogový stav.

Úder blesku skolil 26 ovcí

Silným vedrům se nevyhnulo ani Srbsko, kde jsou navíc provázená občasnými intenzivními bouřkami. Jedna z nich zasáhla i oblast u města Gornji Milanovac přibližně 100 kilometrů jižně od Bělehradu.

„Měl jsem 26 ovcí, z toho 12 jehňat. Všechny jsou mrtvé kromě dvou, které čirou náhodou přežily. Ovce byly pod borovicí, kde se schovávaly před sluncem a před deštěm. Předpokládám, že blesk udeřil právě sem, protože v dolní části kmenu borovice je stržená kůra,“ řekl majitel Bogić Adamović.

„Byla slyšet silná detonace, jako kdyby někdo hodil na dvůr granát. Myslel jsem si, že uhodilo do stáje,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Jak chránit tělo před kolapsem z vedra: Nezavrhněte sůl nebo meruňky. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií