Rekord z roku 2010 ale ani na jednom z měřených míst nebyl překonán. V Březníku bylo před osmi lety o 1,7 stupně chladněji a na Rokytské slati dokonce o 3,7 stupně. ČTK to řekla Martina Součková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Velmi mrazivé ráno dnes zaznamenala i další šumavská stanice, Jezerní slať, která měla minus 21,4 stupně. Ve zbytku země byly mrazy menší, přičemž nejvyšší minimální teplota byla v Javorníku na Jesenicku, kde teploměr ukázal minus 1,4 stupně.

Ranní teploty v ČR tak byly v rozptylu mezi minus 1,4 stupně do minus 22,7 stupně, uvedla mluvčí a doplnila, že například pražská Libuš měla po ránu minus 7,9 stupně a Milešovka v Ústeckém kraji minus 7,7 stupně, zatímco v Ostravě, Opavě nebo Brně bylo kolem minus tří stupňů.

Podle současné předpovědi by mělo mrznout i v noci na čtvrtek. Nejnižší teploty by se měly dostat až k minus devíti stupňům, na severovýchodě země při sněhové pokrývce až k minus 13 stupňům.

K mrazivému počasí se přidá vichřice

Sever a východ Čech zasáhne ve čtvrtek a pátek silný vítr, který může na hřebenech severočeských hor dosáhnout v nárazech síly vichřice. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha platí od čtvrtečních 13:00 pro celý Liberecký kraj a Vysočinu a pro okresy Jindřichův Hradec, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Náchod, Trutnov a Děčín z dalších krajů. „Očekáváme, že nárazy větru v odpoledních a večerních hodinách postupně dosáhnou na Českomoravské vrchovině a na severu 15 až 20 metrů za sekundu (55 až 70 kilometrů za hodinu), na hřebenech hor na severu bude silný vítr s nárazy 20 až 30 metrů za sekundu (70 až 110 kilometrů za hodinu),“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

Až během pátku bude vítr zeslabovat. Konec výstrahy stanovili meteorologové na pátečních 15:00.

Lidem doporučuje ČHMÚ, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a upevnili předměty volně uložené venku, jako třeba zahradní nábytek. Na větrné poryvy si musí dát pozor také řidiči a turisté by se raději neměli vydávat do hor, zejména na túry po hřebenech.

Fotogalerie
21 fotografií