„V noci na středu 5. prosince poklesnou teploty pod bod mrazu, mokré povrchy budou namrzat a na celém území ČR se místy vytvoří náledí,“ informovali meteorologové. Kvůli mírnému větru a pozdějšímu poklesu teplot se náledí zřejmě méně často vyskytne na Moravě, ve Slezsku a v jižních Čechách. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celou republiku od úterních 21 hodin do středečních 10 hodin. ČHMÚ bude výstrahu ještě upřesňovat.

Meteorologové rozlišují mezi ledovkou a náledím, a to podle způsobu vzniku obou jevů. Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím kapek deště na povrchu země. Náledí vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu.

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Vzniká v případech, kdy ve výšce je teplý vzduch, z něj prší a déšť padá na prochlazený zemský povrch, větve stromů či elektrická vedení s teplotou pod bodem mrazu. Vodní kapky se po dopadu na zem či předměty rozlijí, okamžitě mrznou a vytvářejí ledovku - průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem.

V obou případech hrozí úrazy při uklouznutí, hlavní komplikace způsobuje náledí či ledovka v dopravě. Chodci a řidiči by měli být na cestách maximálně opatrní, starší nebo méně mobilní osoby by měly omezit vycházení ven.

Počasí v Česku komplikuje ledovka:

Fotogalerie
58 fotografií