Největší krkonošské středisko Špindlerův Mlýn, které zahájilo sezonu v sobotu 8. prosince, nabídlo o víkendu zatím modrou sjezdovku o délce 2,7 kilometru ve Svatém Petru. Když jsou v provozu všechny sjezdovky, mají lyžaři ve Špindlerově Mlýnu k dispozici více než 20 kilometrů sjezdovek. 

„V sobotu lyžovalo přes tisíc lidí, dnes se zhoršilo počasí, což se promítlo i do zájmu. Odhaduji, že v neděli to bylo okolo 500 lyžařů,“ řekl dnes ČTK ředitel skiareálu René Hroneš. Podle něj v horních partiích sjezdovky sněžilo, bylo tam mírně pod nulou, ale dole bylo kolem nuly a střídal se déšť se sněhem. Ve středisku se bude znovu lyžovat o víkendu.

V Krkonoších by mělo počasí lyžařům přát

Jako první v Krkonoších zahájilo sezonu v pátek 30. listopadu středisko Černá hora, které spadá do SkiResortu Černá hora - Pec. Lyžaři mají na Černé hoře k dispozici 500 metrů horního úseku sjezdovky Anděl s asi 50 centimetry technického sněhu. K vleku Anděl na vrcholu Černé hory se lyžaři dostanou kabinovou lanovkou z Janských Lázní.

 

„V provozu bude sjezdovka i ve všedních dnech následujícího týdne. Na hřebenech Krkonoš od soboty sněží a v pondělí by mělo začít i mrznout. Počasí by tedy mělo v dalších dnech lyžařům přát,“ řekla dnes ČTK mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

I navzdory nepříznivému počasí o víkendu v Krkonoších lyžovaly stovky lidí.
Autor: ČTK

Přepokládá, že buď od pátku 14., nebo od soboty 15. prosince otevřou další sjezdovky v areálu Černá hora a sezóna se rozjede i v Peci pod Sněžkou. „V každém z těchto areálů by mělo být v provozu pět až sedm kilometrů sjezdovek. Termín budeme upřesňovat,“ dodala Plchová.

Skiareál Pomezky v Malé Úpě na hřebeni Krkonoš nabízí od minulého víkendu lyžařům spodních 500 metrů sjezdovky Lesní Hřeben a dětský vlek. V Malé Úpě předpokládají, že na víkend připraví celou sjezdovku Pomezky, která měří okolo jednoho kilometru, a také alespoň jednu sjezdovku v areálu U Kostela.

Areál v Mladých Bukách zahájil sezonu v pátek 7. prosince večerním lyžováním. Také tam se o víkendu navzdory nepříznivému počasí lyžovalo, a to na hlavní sjezdovce v délce 650 metrů. Podle ředitelky střediska Kateřiny Pilařové tam v sobotu a v neděli každý den lyžovalo asi 200 lidí. Lyžovat by se tam mělo i v následujících dnech.

Příští víkend nabídku lyžařům v Královéhradeckém kraji zřejmě rozšíří také některé skiareály v Orlických horách.

Na horách mráz a sníh, v nížinách teploty nad nulou

Zatímco na konci listopadu padaly v Česku mrazivé rekordy, např. na šumavském Březníku naměřili -22,7 °C, tento týden bylo až 12 °C. Od zítra se má znovu ochladit. „Postupně bude v Česku sněžit. Pouze v nížinách se bude jednat o déšť se sněžením,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

Sněhová nadílka podle ní vydrží na horách až do Štědrého dne. „Teploty tam už budou trvale pod bodem mrazu, budou tak dobré podmínky pro umělé zasněžování,“ řekla Honsová. A co v nížinách? „Na bílé Vánoce to moc nevypadá. Podle dlouhodobé předpovědi budou teploty do Štědrého dne nad bodem mrazu,“ dodala meteoroložka.

Fotogalerie
20 fotografií