Před sněhem, deštěm a větrem varovali meteorologové již ve čtvrtek. Dnes se oproti předchozí výstraze výrazně rozšířila oblast, kde hrozí silný vítr. Zmírněna byla naopak výstraha před nebezpečím povodní. Silné sněžení podle meteorologů hrozí od dnešních 15:00 do 20:00 v části severních a východních Čech a velké části Moravy a Slezska.

Výstraha před vydatným deštěm platí již od dnešního poledne do sobotních 12:00 na Českokrumlovsku a Prachaticku v jižních Čechách. Pro zmíněné okresy také platí varování před zvedáním hladin toků. Nebezpečí povodní je ale nízké.

„V severovýchodní polovině ČR se může přechodně vyskytnout silné sněžení - během hodiny mohou napadnout až tři centimetry nového sněhu, které bude přecházet do deště, ojediněle i mrznoucího s tvorbou ledovky,“ popsali situaci pracovníci ČHMÚ.

Na Šumavě dnes a v sobotu déšť a tání sněhu způsobí vzestupy hladin menších toků. „V noci z pátku na sobotu očekáváme, že dojde v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy nad VD (Vodní dílo) Lipno k dosažení prvního stupně povodňové aktivity. V sobotu během dne by horní úseky toků měly už klesat,“ doplnili meteorologové. Výstraha před silným větrem je v platnosti od dnešních 15:00 do 18:00 pro téměř všechny kraje kromě Libereckého, Jihomoravského a Zlínského. V nárazech může vítr dosahovat rychlosti 55 až 70 kilometrů za hodinu, a na horách dokonce až 90 kilometrů za hodinu.

Předpověď Dagmar Honsové: Víkend před Štědrým dnem proprší a bude až 11 °C

Úderem začátku astronomické zimy, která startuje v pátek ve 23:21, k nám po přechodu teplé fronty začne proudit teplý vzduch od západu. Přinese takzvanou předvánoční oblevu a další Vánoce na blátě. Čtvrtý adventní víkend proprší a bude foukat čerstvý nebo silný vítr, který bude naši pocitovou teplotu snižovat. Teploměry ukáží až 11 °C, na Štědrý den bude až 10 °C. Poslední opravdu pořádně bílé Vánoce přinesl přitom rok 2001.

Noční teploty v pátek budou klesat ke 2 až -2 °C, na východě bude až kolem -4 °C. Pozor ojediněle na náledí. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C, na západě bude až 9 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr s nárazy o rychlosti až 70 km/h, na vrcholcích hor až 110 km/h.

Během víkendu budou přes střední Evropu přecházet jednotlivé frontální systémy od západu, které přinesou velkou oblačnost, četný déšť a nárůst teplot vzduchu.

V sobotu bude zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Pouze na vrcholcích hor bude sněžit. Noční teploty budou zůstávat vysoko – mezi 8 až 4 °C, na východě ojediněle kolem 0 °C. Denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. Foukat bude čerstvý, na horách až silný jihozápadní vítr.  Na vrcholcích hor očekáváme vichřici, tedy nárazy větru přes 110 km/h.

V neděli bude oblačno až zataženo, během dne občas déšť nebo přeháňky. Noční teploty budou klesat k 6 až 2 °C. Denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C. Naši pocitovou teplotu bude snižovat mírný až čerstvý jihozápadní vítr s nárazy o rychlosti do 55 km/h.

Návrat zimy přijde až po Štědrém dni

Na Štědrý den bude převládat velká oblačnost – oblačno až zataženo, místy dešťové přeháňky nebo občasný déšť. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. Čerstvý severozápadní vítr se bude zastavovat až na 65 km/h.

Na první svátek vánoční bude oblačno až polojasno, během dne očekáváme místy smíšené přeháňky, na horách sněžení. Noční teploty už budou klesat pod bod mrazu, naměříme -2 až -6 °C. Po ránu musíme počítat s náledím. Denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C. Vát bude slabý jihovýchodní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Na druhý svátek vánoční musíme počítat s dalším ochlazením. Bude oblačno až zataženo, občas se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Noční teploty se zastaví mezi -2 až -6 °C. Denní teploty vystoupí na -2 až 2 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Fotogalerie
15 fotografií