Po chladné noci se teploty doystanou v Česku i přes nulu. „Polojasno až jasno, ojediněle nízká oblačnost a místy mrznoucí mlhy. Během dne od severozápadu až oblačno. Nejvyšší teploty -2 až +2 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. 

Na Šumavě rekordních -33,3°C

Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na dnešek teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den.

Další šumavská stanice na Rokytské slati naměřila minus 30,5 stupně Celsia, uvedl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. „Jinak se teploty v kraji pohybovaly většinou v rozmezí od minus 10 do minus 15 stupňů Celsia,“ uvedl.

Mrazivé ráno i dopoledne

Nejnižší hodnoty na Šumavě naměřili meteorologové po půlnoci na dnešek. Podle předpovědi bude v Jihočeském kraji mrznout i celé dopoledne, kdy má být jasno až polojasno. Během dne se pak počasí mírně změní a bude oblačno. Teploty se pak budou pohybovat kolem nuly.

Také v Plzeňském kraji dnes ráno silně mrzne, ale problémy na silnicích nejsou. Teploty v regionu by se měly držet celý den pod bodem mrazu, podle meteorologů by se mělo oteplit až ze čtvrtka na pátek.

Po pondělních problémech s pády stromů pod tíhou sněhu jsou v Plzeňském kraji v provozu všechny železniční tratě. V noci se zprovoznily hlavní linie z Plzně na Prahu i na Klatovy i úsek z Domažlic do bavorského Furth im Waldu. Energetici už také do pondělního večera opravili všechny poruchy na vedení vysokého napětí. Stromy a větve jsou odstraněny ze všech silnic.

V Praze kolem -10°C

Vedle jihozápadu Čech klesaly teploty pod minus 12 stupňů Celsia také na některých místech Orlickoústecka či v Moravskoslezském kraji. Z větších měst se dnes do mrazivého rána probudili například v Domažlicích, kde bylo minus 14,5 stupně, nebo Chebu, kde meteorologové naměřili minus 14,5 stupně pod bodem mrazu. Velmi chladno, až minus 13,7 stupně, bylo po ránu i v Dobřichovicích u Prahy. V hlavním městě se minima pohybovala kolem minus deseti stupňů.

Zima nekončí

Mrazy však budou pokračovat i v noci z úterý na středu. „Z našeho území bude postupovat dále k východu tlaková výše, za níž k nám začne od jihu proudit teplejší vzduch, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry,“ podotýkají meteorologové s tím, že v noci bude „polojasno až jasno a místy nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty -4 až -8 °C, při déletrvajícím vyjasnění kolem -11 °C, místy náledí a zmrazky“.

Oblačnost bude od západu ubývat a ve studeném vzduchu se do střední Evropy od západu rozšíří tlaková výše. Silné mrazy se vyskytly v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji a některých okresech Ústeckého, Středočeského kraje a Vysočiny.

Lidé by neměli při pobytu venku zapomínat na teplé oblečení a obuv, proti prochladnutí pomáhá pohyb, teplý nápoj a jídlo. Nedoporučuje se konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy, a tím z těla uniká teplo. Malé děti, nemocní a staří lidé by měli omezit pohyb venku.

Fotogalerie
37 fotografií